Dovršene izvještajne skupštine pet udruga u Hrastovici: Planinari sv. Duha zaduženi su za Dan pisanica i proslavu Duhova, domaćini su Bartolovog i suorganizatori Kestenijade

Dan pisanica na Uskrsni ponedjeljak pokraj Planinarskog doma Matija Filjak na vrhu Hrastovačke gore, na istom mjestu suorganizacija jesenske Kestenijade i ljetna proslava sv. Duha uz ruševne ostatke istoimene crkve iznad Hrastovice – tri su najvažnija godišnja događaja i stalne obveze Hrvatskog planinarskog društva sv. Duh iz Hrastovice. O lanjskoj realizaciji ovih programa i istim planovima za ovu godinu govorilo se na planinarskoj redovitoj izvještajnoj skupštini.
Predsjednik HPD Sv. Duh Damir Knežić pokazao je priznanje s plaketom Turističke zajednice Grada Petrinje dobiveno lani za Lovrenčevo upravo za organizaciju proslave i štovanja uspomene na staru crkvu usred Hrastovačke gore, gdje će se i ovogodišnji blagdan slaviti svetom misom i hodočašćem 8. lipnja. Do tada će planinari dragovoljnim radom i organizacijom dovršiti zvonik i uređivati okoliš svetišta, na kojem ih već čeka materijal pribavljen uz novčanu pomoć Grada Petrinje.


Ove godine im predstoji i domaćinstvo proslave njihova seoskog župnog blagdana sv. Bartola, a prije svih ovih obveza prvi je na redu Dan pisanica, u ponedjeljak 22. travnja. Ponovo će na veselje djece pripremiti program u prirodi, uz traženje šarenih pisanica po šumi i zabavno-šaljive igre s kuhanim jajima uz nagrađivanje najsretnijih i najspretnijih.
Planinari ovog društva samostalno ne odlaze na izlete, ali takvu mogućnost imaju preko prijateljskog HPD Zrin iz Petrinje. iz kojeg je gost skupštine Saša Juić pozvao domaćine u godišnji program putovanja. Predsjednik Skijaškog kluba Vrelo Zlatko Sigur predložio je mještanima iz Sv. Duha zajedničko ljetno održavanje skijališta- sanjkališta, a predsjednica KUD Hrastovačka gora Ljiljana Sigur obećala uključivanje svojih članova u obilježje Duhova 2019.
Predsjednik ovog društva D. Knežić kritizirao je neaktivne članove i one koji opstruiraju rad društva, pa najavio aktiviranje Disciplinske komisije i sankcioniranje ponašanja i vladanja koja odudaraju od statuta i pravila.
– HPD Sv. Duh će opstati! – čvrsta je odluka planinara nazočnih na skupštini.
Ovo je bila zadnja za 2018. u Hrastovici godišnja izvještajna skupština od čak pet udruga iz toga prigradskog mjesta. U protekla dva mjeseca slične skupove već su održali vatrogasci, folkloraši, nogometaši, skijaši…
(A. Petračić)

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here