U Maloj vijećnici Grada Petrinje danas su ugovore potpisale udruge iz područja Domovinskog i II. svjetskog rata temeljem Javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga u 2019. godini raspisanog 19.12.2018. godine. Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, zajedno sa svojom zamjenicom, Viktorijom Kaleb, pozdravio je sve prisutne te istaknuo: „Kroz partnerske odnose sa udrugama koje su proistekle iz Domovinskog rata i svim ostalim udrugama moramo napraviti ono što je najvažnije a to je sačuvati civilizacijske dosege. Grad Petrinja je u stvaranju neovisne Republike Hrvatske imala ogroman doprinos kroz ljudske žrtve, žrtve hrvatskih branitelja, kroz stradanja, ranjavanja i sveg mogućeg devastiranja prostora u kojem smo živjeli i u kojem živimo i dobili smo ono što imamo a to znači ponekad i devastirane odnose koje moramo graditi. Graditi možemo samo s uzajamnim poštovanjem, poštovanjem različitih potreba, kultura, interesa, vjeroispovijesti i svega onoga što kao jedna civilizirana zajednica možemo dati poruku. Da bi to očuvali moramo imati kao udruge i kao Grad svoje programe, ti programi nose u sebi ono što vi kao udruge imate i mogu reći da sam za sada zadovoljan sa vašim radom i da možemo sa obostranim nastojanjima dati sve od sebe da svakog dana imamo bolje programe i da sve ono što kroz povijest imamo u svojoj baštini, da sačuvamo upravo kroz te vrijednosti. Mislim da smo na dobrom putu da izgradimo grad, da izgradimo sebe i ono što je najvažnije i one odnose koji bili takvi kakvi jesu, to su po meni vaše buduće zadaće. Nastojati ću pomoći koliko je u mojoj moći. Molim vas da u svakoj godini napravimo iskorak onoga što smo dobili u nasljeđe, kao nova država, da sačuvamo te vrijednosti a to su stvarno vrijednosti, pogotovo iz Domovinskog rata.“ U ime prisutnih udruga zahvalio se Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje te dodao: „Naravno da su naša očekivanja uvijek veća i da uvijek bi bilo bolje da je više ali moramo biti svjesni da su financijske mogućnosti takve kakve jesu. Ovo što je rekao gradonačelnik me veseli, da ukoliko bude projekcija punjena Proračuna da će biti mogućnosti pojačavanja nekih projekata, naravno onih koji su važniji i prepoznatljivi, to je dobro.“ – zaključio je Dumbović.

Održan je i prijam udruga iz područja socijalne skrbi kojima su odobrena određena sredstva slijedom javljanja na Javni natječaj za financiranje projekata i programa udruga iz Proračuna Grada Petrinje za 2019. godinu. Riječ je o Udrugama slijepih SMŽ – Sisak, Centar za žene ADELA, Udruga osoba s invaliditetom SMŽ, Udruga Pomoć starijim osobama, Udruga za razvoj lokalne zajednice „Naš život“, Udruga za pomoć i njegu starim i nemoćnim osobama „STAR“, Dobrotvorno društvo Merhamet Sisak i Udruga osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom Grada Siska.
„Ovih dana kroz našu Malu vijećnicu mnoge udruge u kontinuitetu dobrih politika, komunikacija i partnerskih odnosa rade zajednički dobra djela i ta se dobra djela trebaju artikulirati kako bi se nagradili kroz vaše programe i planove te da zajednički dođemo do cilja. Vi ste tu, jedan dobar dio udruge koje odrađuju svoj dio posla i to mogu reći vrlo dobro, a bolje možeš, ako imaš dovoljno novaca, ne možeš ako nemaš. Gledamo na budućnost, te ne smijemo dopustit da ostala područja koja su napuštena da zaostaju u napretku za razliku od ostalih dijelova Hrvatske. Tu moramo stvoriti snažniji i veći obrambeni mehanizam kako bi se održali da nismo samo statistika na ovom području i da vidimo što još možemo snažnije artikulirati kroz EU fondove i europske socijalne fondove. Mogu reći da sam zadovoljan pomacima Intervencijskog plana gdje imamo tu jednu socijalnu koheziju koja je izuzetno važna i s kojom se mnoge udruge trebaju upoznati. Ako bi zajednički bili partneri, inače kroz mnoge natječaje koji ne idu samo iz EU fondova, nego koji idu iz županije, resornog Ministarstva, firmi i ostalih koji pomažu i imaju u svojoj projekciji neka ciljna proračunska sredstva za mnoge udruge. Izdvojiti ću neke udruge kao što su: Mala kuća, Udruga „Naš život“gdje mogu reći da povlače jako puno novaca iz europskih sredstava i Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Skoro 7 milijuna kuna se povuklo iz EU fondova. U gradu su najveći socijalni problemi, a Grad Petrinja će vam uvijek biti vaš partner na raspolaganju.“ – rekao je gradonačelnik Dumbović. U ime prisutnih udruga gradonačelniku Dumboviću zahvalli su se na pomoći: Dijana Smajo iz Udruge osoba s invaliditetom SMŽ, Senka Filipović iz Centra za žene ADELA, Danko Tomanić iz Udruga slijepih SMŽ i Dren Dobrenić iz Udruge osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom Grada Siska.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here