Tri nastavnice i velika rasparena čarapa

Svašta se događa na današnji dan. Stiglo je proljeće (još noćas), a na taj rascvjetani datum je rođen jedan od onih velikih pjesnika – Ivan Goran Kovačić, danas puno ljudi diljem svijeta (pa tako i Hrvati) u kafićima pišu stihove i pijuckaju besplatnu kavu jer je Međunarodni dan poezije a danas je i Svjetski dan osoba s Down sindromom. Zadržimo se na ovom zadnjem.

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.  Svjetskim danom syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu. Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća, a nije ga moguće izmijeniti niti izliječiti. Bez obzira koliki je postotak oboljenja ili poremećaja prisutno, ova djeca i mladi trebaju posebnu pažnju, tijekom odrastanja različite medicinske i rehabilitacijske postupke te posebne metode učenja. Ovaj poremećaj je vrlo kompleksan te zahtijeva veliku angažiranost cijele obitelji oboljelog djeteta, a djeca rođena s ovom sindromom su topla, dobrodušna, vedra, vesela; komuniciraju sa svojom okolinom; vjerno kopiraju ponašanja svoje sredine, mogu biti kreativna, u fazi djetinjstva im je potrebna obitelj, a zatim je potrebno osamostaliti ih za samostalan život. Cijeli život im je potrebna tuđa njega i pomoć.

Rasparene čarape koje su donijeli učenici 5.b i 6.a razreda

Jedna od karakteristika i simbola Down sindroma (nazvanog  engleskom liječnikuJohnu Langdon Downu koji je 1866. prvi opisao sindrom) su šarene čarape koje osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Zato se na današnji dan nose rasparene šarene čarape da bi se ukazala podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

U petrinjskoj OŠ Dragutina Tadijanovića tri nastavnice su došle na ideju da i one simbolično sa svojim učenicima obilježe ovaj dan, pa su tako različite, rasparene šarene čarape koje su donijeli učenici 5.b i 6.a razreda oblikovale u veliku šarenu rasparenu čarapu, postavile je na veliki pano koji stoji u velikoj auli škole. Svake godine ova škola na neki način obilježi ovaj dan.

I da. Znate tko su one? Ivana Caban Augustić, Marijeta Rimay i Ivana Marić.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here