Tribina u susret Danu narcisa

Autor: Marjan Gašljević

Danas 21. ožujka u sisačkom hotelu Panonija u organizaciji SMŽ, održana je tribina –  U susret Danu narcisa, kao danu u kojem će se objaviti „rat raku“. Organizaciju tribine preuzela je dr. Željka Josić, saborska zastupnica i sisačka liječnica koja se je zahvalila gostima koji će sudjelovati u radu tribine kao i velikom broju Siščanki ali i Siščana koji su tražili stolicu više u, danas, pretijesnoj dvorani.
O prevenciji i borbi protiv raka, posebno raka dojke, govorili su gosti; Dubravka Šuica, zastupnica u EU Parlamentu; Ivana Kalodjera, osnivačica Udruge „Nismo same“; Ljiljana Vukota, Udruga „SVE za NJU“; Dr. Darko Kolar, kirurg OB dr. Ivo Pedišić Sisak.
Goste i nazočne pozdravio je i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izrazivši zadovoljstvo velikim brojem nazočnih.
Dubravka Šuica, zastupnica RH u EU Parlamentu posebno je naglasila da je Hrvatska među najpogođenijima među europskim zemljama bolešću raka dojke i smrtnošću kao posljedicom ove bolesti. Sama je, pak, već ranije uzela u obavezu da kroz svoj parlamentarni rad djeluje i na promicanju preventive u borbi protiv raka.
Gošće, kako su same naglasile, izbjegavale su statističke i druge brojke koje su i opće poznate i porazne u konačnici pozivajući i apelirajući na preventivne preglede, posebno osoba koje imaju određene preduslove s kojima je češći nastanak i razvoj ove opake bolesti. Naglašena je važnost pregleda i ranog otkrivanja bolesti jer se, ako je otkrivena u ranoj fazi, daleko lakše liječi, a i ishod liječenja je uspješan.
Dr. Kolar s bogatim iskustvom i uspješnim liječenjem mnogobrojnih pacijenata kojima je uvelike pomogao u borbi i savladavanju ove opake bolesti također je naglasio važnost preventive.
U subotu će se u gradovima, pored dijeljenja narcisa, na štandovima udruga koje sudjeluju u organizaciji ovog Dana svi zainteresirani moći podijeliti iskustva bolesti ali i, prvenstveno, doznati kako i gdje obaviti preventivni pregled te se upoznati s Nacionalnim planom protiv raka Republike Hrvatske.
U saznanju koliko bolest raka djeluje na opću kvalitetu života građana Hrvatske te smrtnost uzrokovanu ovom bolešću, doktorica Josić pored svih obaveza liječnice, zastupnice i majke ulaže mnogo truda organizirajući širom županije slične tribine, a posebno tribine s naglaskom na HPV te cijepljenje protiv ove bolesti. Stoga Vas i ovim putem pozivamo i preporučujemo nazočnost jer će te „iz prve ruke“ najbolje saznati sve o ovoj bolesti ali, najvažnije, preventivi i ranom otkrivanju.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here