Čini se da dolazi kraj mukama stanovnika SMŽ – 3. travnja stiže uređaj za magnetnu rezonancu u sisačku bolnicu

MRI je kratica za magnetic resonance imaging, tj. stvaranje slike pomoću magnetske rezonancije. To je dijagnostička tehnika koja se koristi za stvaranje vrlo detaljnih slika unutrašnjosti ljudskog tijela, u svrhu otkrivanja bolesti ili medicinskih istraživanja.

Danas se koristi za dijagnozu tumora, abnormalnosti mozga, ozljeda leđne moždine, bolesti srca, jetre i drugih unutarnjih organa. Kao neinvazivna i bezbolna tehnika, MRI je ogroman korak naprijed u medicini.

MRI se temelji na nuklearnoj magnetskoj rezonanciji. Nuklearna znači da se odnosi na jezgre atoma (nukleuse), magnetska jer se odvija u magnetskom polju i rezonancija jer se iskorištava posebno svojstvo jezgara da apsorbiraju zračenje točno određene energije.

Foto:ilustracija

Taj uređaj koji su svi stanovnici cijele Sisačko – moslavačke županije mogli samo sanjati da postoji u sisačkoj bolnici čini se napokon postaje i stvarnost. Stigle su dobre vijesti – priprema se prostor za instalaciju ovog uređaja zvanog čežnja.

Zamjenici župana Roman Rosavec i Ivan Celjak su u petak, 22. ožujka 2019. godine, s ravnateljem Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, dr. Tomislavom Dujmenovićem, obišli prostor u kojem će biti smješten uređaj za magnetnu rezonancu. Radovi su u tijeku, sljedećeg će tjedna biti postavljen Faradayev kavez, nakon toga, 3. travnja doći će i uređaj za magnetnu rezonancu, odmah će početi montiranje i stvaranje uvjeta da počne njegovo korištenje. Sisačka je bolnica već u dogovoru s liječnicima iz Dubrave, koji će u prvo vrijeme pomagati sisačkim liječnicima u očitavanju nalaza magnetne rezonance.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here