Autor:Miroslav Šantek

Ja se dobro sjećam, a vjerojatno i mnogi od vas onih davno prohujalih osnovnoškolskih dana, kad smo kao klinci, cijeli razred skupljali stari papir i onda ga “dobro prodali”. Znalo se tu nakupiti tone i tone raznih časopisa i novina. U to vrijeme je sve i bilo na papiru, nije postojao internet, tako da su razna tiskana izdanja vladala svijetom. Sjećam se i velikih kamiona koji su odvozili naš papir na preradu i ponovno tiskanje. I onih priča o tome koliko treba posjeći drva da bi se dobio list papira, kako sve to nastaje, koji su procesi u igri…bili su to uzbudljivi dani.

A danas, neki novi klinci pokušavaju u ova teška gospodarska vremena skupiti nešto starog papira i od zarađenog novca poboljšati uvjete svog školovanja. Pa, evo, pružila se prilika da očistite tavane i podrume, skupite stare novine, časopise, reklamne letke i slične stvari koje vam ne trebaju i poklonite ih onima koji to treba. A tko su to oni? U našu redakciju je stigao ovaj apel – sve tu piše.

I ove se godine Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja uključila u DM-ov eko natječaj “Zeleni korak 2019.” i skupljaju stari papir. Prošle su ga godine skupili oko 5 i pol tona. Kako je natječaj natjecateljskog duha, mole sve sugrađane i tvrtke da im donirajući stari papir i pomognu osvojiti glavnu nagradu u iznosu od 8 500,00 kn + 500 kn po skupljenoj toni papira, a od dobivenog novca kupit će pametnu ploču za područnu školu ili 3D printer, a možda i oboje. Učenici, roditelji i učitelji, obići će kuće i odvesti stari papir (novine, knjige, časopise, reklame…) 27.3.2019. na području Slatine, Senjaka i Drenačke ulice u vremenu od 16 do 18 sati te 29.3.2019. u istom vremenu na području Češkog Sela, Drenčine i Kolonije.

Za sve one koji tih dana ne mogu pripremiti papir, ili žive u nekom drugom dijelu grada, slobodno nazovite ove brojeve telefona 044/527-800, 099/3090989 i 095/5180924 i učenici i djelatnici će doći na vaš kućni prag po papir, ili ga vi sami možete donijeti u školu na Senjaku (u Ulicu Mirka Antolića 18) ili u Područnu školu Češko selo radnim danom od 7 do 14 sati. U nadi da ćete im pomoći skupiti što više papira, srdačno vas pozdravljaju učenici Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here