Quilling u glinskoj knjižnici

U večeri iščekivanja dolaska proljeća, četiri sata prije njega, u Glinu je 20. ožujka u 19 sati stigao quilling. U prostor gradske knjižnice unijela ga je učiteljica Katarina Goršeta održavši radionicu za velike i male, privučene izazovom čarolije papira.
Katarina je quilling otkrila na internetu tražeći nove ideje za nastavu te je ovoj filigranskoj tehnici motanja trakica papira u boji podučila prvo svoje učenike, a sada svoje umijeće prenosi dalje kroz radionice u glinskoj gradskoj knjižnici. Na prvoj su hrabri znatiželjnici, koji se ne boje nepoznatog, naučili osnove i rolanjem raznobojnih trakica pomoću pleteće igle stvorili zanimljive oblike šarenih životinjica i jedan cvijetak.
Mogućnosti quillinga su brojne: oblikovanjem papirnatih trakica i njihovim lijepljenjem, na podlogu ili međusobno, može nastati nakit, čipka od papira, čestitke, magneti, ali i veći predmeti poput ukrasnih tanjura, vaza i slika. Napredne tehnike quillanja i trakice različitih veličina koriste se za stvaranje 3D minijatura, apstraktnih uradaka ili onih s cvjetnim motivima.
Izvorni oblik ove tehnike nastao je u doba renesanse u francuskim i talijanskim samostanima gdje su redovnice i redovnici skupe zlatne filigrane zamjenjivali quillingom te tako korice knjiga i vjerske predmete ukrašavali dostupnijim materijalom. Danas se quillingom bave quilleri diljem svijeta, a njegovoj popularnosti doprinosi i pristupačnost i niska cijena materijala za rad – običnog papira, pa broj hobista neprestano raste.
Quilling razvija kreativnost i finu motoriku te jača sposobnost koncentracije. Zbog svoje izrazite taktilnosti izvrstan je hobi i za slijepe i slabovidne. Pogodan je za sve uzraste jer osim što razvija maštu i vještinu ručne izrade dekorativnih predmeta, ujedno ima i veliki opuštajući učinak, a pritom i dojmljive rezultate.
Vjerujemo da će prvi koraci quillinga u Glini pokrenuti za sobom nove znatiželjnike željne kreativnosti – sljedeće quillanje s Katarinom stiže nam u knjižnicu već početkom travnja.

Za PS portal Lidija Klobučar

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here