111 godina DVD Gora: Najveća želja – društveni dom s vatrogasnim spremištem

Petrinja i Gora imaju najstarija dobrovoljna vatrogasna društva, ne samo u svome gradu-naselju, nego i puno širem okružju. Vatrogastvo Petrinje postoji od 1880. godine, a Gora od 1908. Ova dva DVD-a unutar tjedan dana organiziraju svoje redovite izvještajne skupštine s ocjenom lanjskog rada i planovima za ovu. Gorjani su tako već održali 111. skupštinu, a Petrinjcima njihova slična 139-godišnja predstoji u petak, 29. ožujka.
DVD Gora broji 98 članova, u 2018. godini nisu trebali izlaziti na nijednu požarnu intervenciju, ali su solidarno ljudstvom i tehnikom od poplave „branili“ Petrinju. Već godinama koriste tek privremeno neuvjetno spremište, jer su u okupaciji tijekom Domovinskog rata ostali bez svoga doma, a izgradnja novog trajna je želja i potreba ovog društva i sviju mještana Gora.
– Nemamo adekvatne prostorije, te se nadamo da ćemo u suradnji s Mjesnim odborom, Vatrogasnom zajednicom i Gradom Petrinja aktivnije započeti realizaciju projekta izgradnje društvenog doma i vatrogasnog spremišta, što bi nam uvelike olakšalo rad i opstanak, ali i bolje rezultate u budućnosti – rekao je predsjednik društva Darko Tominović. Vatrogasci redovito pregledavaju svoju opremu, uvježbavaju se i treniraju, sudjeluju u prigodnim manifestacijama, zajedničku pokaznu vježbu održali su s učenicima OŠ Ivan Goran Kovačić i Udrugom IKS, s prijateljima iz DVD susjednog Graberja u Velikom tjednu čuvali Isusov grob u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, Marijanskom svetištu za cijelu Sisačku biskupiju…
Slične aktivnosti planiraju i ove godine, a planovima i programima potporu su im dali gosti skupštine: Štefica Tominović, predsjednica Udruge žena Gora-Sibić, Zvonimir Ljubičić i Ivan Palaić, zapovjednik i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje te Ivanka Roksandić, predsjednica Skupštine Sisačko moslavačke županije.
Uz već održan skup u Gori i predstojeći u Petrinji, ovaj tjedan svoj će lanjski rad razmatrati i ovogodišnje planove utvrditi i vatrogasci Nebojana.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here