Klimatske promjene ošinule Sisak

Foto:screenshot

Autor: Marjan Gašljević

Kada se govori o globalnim stvarima kao primjerice o klimatskim promjenama na koje uvelike utječe čovjek, rijetko u malim lokalnim zajednicama tim problemima posvećujemo pozornost. Kao, uvijek se to dešava negdje drugdje, nekom drugom. Na žalost ovakav odnos prema toj globalnoj opasnosti često imaju i najviše pozicionirani politički faktori pa relativiziraju tu problematiku. Eto, primjerice proteklih su dana na temu promjena klime prosvjedovali mladi, učenici i studenti. Kako su na taj prosvjed reagirali političari? Notorni Njonjo, kažu, ad hoc je predložio Premijeru:“Pa da im promjenimo klime kad već toliko traže, em su na rasprodajama, em možemo i na rate i uz subvencije.“ Ministar Lovro bio je nešto suzdržaniji:“Ako već traže pa promjenimo im klime to je i u našem interesu ali subvencije neka im daju roditelji to bi spriječilo udar na državni proračun.“ Gabi je pak razigrano uskliknula u kamere: „Ljudi, klima u mercedesu radi k’o luda, ježim se od miline.“
Međutim, na žalost, problem klime daleko je složeniji kako kazah na samom početku tako da ga, kako vidimo i iz ovih primjera, i najviši rukovodni dužnosnici relativiziraju. A koliko je ozbiljno shvatili su rano jutros malobrojni Siščani koji su istrčali na jutarnji jogging nasipom uz Kupu. Zatečeni viđenim primili su se mobitela i uskoro je na kupalištu Zibel bila okupljena respektabilna grupa građana uživajući i čudeći se fenomenu koji se je dešavao pred njihovim još pospanim očima.
U tijeku noći je, naime, na Kupu u širem području kupališta Zibel sletjelo jato kraljevskih pingvina od nekih pedesetak jedinki. Kako na licu mjesta nije bilo stručnjaka za pingvine neki od prisutnih su ocijenili da se radi o pingvinima s Madagaskara koji su iz nepoznatih razloga zalutali na ovo područje. Stručniji su zaključili da je došlo do lutanja uslijed znanstveno utvrđenog fenomena da se zemljini magnetski polovi pomjeraju čak do prijetnje zamjene pa je, vjerojatno, uslijed tog pomijeranja i ovim pingvinima koji se kao i kitovi orijentiraju magnetskim polovima došlo do zabune koja ih je dovela ovdje na kupalište Zibel.
Pristigli građani odmah su uspostavili kontakt s životinjama koje su miroljubive i znatiželjne pa nježno kljuckaju hrabrije znatiželjnike koji im nude komadiće kruha. Druge se, pak, brčkaju u Kupi ili čupkaju travu i mnogobrojne proljetnice koje su ušarenile okoliš. U svakom slučaju očekuje se tijekom dana velik broj građana koji će htjeti vidjeti ove prelijepe ptice koje do danas nismo mogli viđati osim u zoo vrtovima. Mnogi će ih pokušati hraniti ali i iskoristiti priliku za selfi posebno s nekoliko pingvinskih mužjaka koji kočoperno pokazuju svoje zlatna okovratna pera koja ih čine posebno atraktivnim.
U skupini pridošlih građana našlo se i nekih vrlo racionalnih koji su se zapitali prikladnosti hranjenja pingvina obzirom da su došli iz područja gdje su se hranili potpuno drugačije te bi im, stoga, ponuda koju im nude građani možda mogla i naštetiti. Oni s više inicijative i promišljanja predložili su da se kupe račići, i lignje patagonke koje bi bile prikladnije za prihranu dok se, vjerojatno, nenadani gosti ne odluče nastaviti put.
Obzirom na ovaj fenomen koji se, pitanje je, neće skoro ponoviti mislim da treba doći i vidjeti ga te promisliti koliko i mi pojedinačno možemo uticati na klimatske promjene.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here