Turistički i eko-novinari u Topuskom, Glini i Petrinji: U Gupčevoj ulici traje foto-izložba „Baština Banovine očima novinara“

Tradicionalnom sisačko-moslavačkom novinarskom balu u sisačkom hotelu Panonija prethodio je cjelodnevni program nas iz medija, a prvi puta s tematskim stručnim obilaskom i upoznavanjem dijela Banovine.
U organizaciji aktiva Hrvatskog novinarskog društva Sisačko-moslavačke županiji, a u dogovoru i suradnji sa središnjim strukovnim HND iz Zagreba, u jednodnevni posjet našem kraju došli su kolege iz Zbora turističkih novinara i Zbora novinara za okoliš HND.
„Baština Banovine očima novinara“ nazvan je ovaj dnevni program, a uključio je obilazak Topuskog, razgled Gline i upoznavanje Petrinje, ujedno u našem gradu vezan s početkom istoimene izložbe 40 foto radova nas novinara iz uredništava i dopisništava od Moslavine preko Siska do Petrinje i Gline. U glavnoj dvorani novoosnovanog Interpretacijskog centra baštine Banovine u Gupčevoj ulici dokumentarni foto-postav motiva nastalih za redovitih fotoreportersko-novinarskih zadataka otvorio je Igor Ahmetović, novoizabrani predsjednik Aktiva novinara SMŽ, uz srdačni pozdrav i radost ravnateljice ove ustanove, kolegice po novinarskoj izobrazbi, Martine Mladenović.


Uradci „Baštine Banovine očima novinara“ izlažu se sve do konca svibnja, tada će ostati na trajnom čuvanju u ovoj ustanovi, a iz arhive svojih prebogatih prepunih filmova one posebno zanimljive, autentične, neobične i pamtljive detalje vezane uz zadanu temu izdvojili su Miroslav Arbutina-Arbe, Edina Zuko, Nikola Čutuk, Blaženka Suntešić, Mario Maričković, Goran Likarević, Željko Gašparević, te iz Petrinje Marin Fran, Ivica Mioković i Slađana Marković (portal53) i dolje potpisani Antun Petračić (ps-portal).
Na polazištu turističke ophodnje u Topuskom od domaćina, načelnika Općine Ivana Kuzmića, ravnatelja hotelsko-lječilišnog kompleksa dr. medicine Domagoja Moslera i voditeljice povijesnog sata Nade Likarević novinari su puno novoga i nepoznatoga saznali o prebogatoj i raznolikoj povijest ovog kraja i samog mjesta Topuskog „smještenog unutar ugaslog vulkanskog kratera, tako da je okruženo podjednako velikim brdima“. Ovdje se još uvijek pronalaze dokazi praživota, znade se o vremenu Rimljana, vrijedni su tragovi stare, novije i suvremene hrvatske povijesti… Priroda je darovala neiscrpno bogatstvo termalne vode koja se odvajkada, pa i danas, koristi za liječenje, rehabilitaciju i rekreaciju, a tog podzemnog dara moguće je ( i potrebno) puno veće i značajnije korištenje, o čemu postoje planovi, izvijestili su nas domaćini.


I Glina je izazvala pozornost press predstavnika, posebno zbog svojih znamenitih sugrađana, poput zapovjednika banske pukovnije, bana Josipa Jelačića, grad rođenja slikara Zlatka Šulentića, karikaturiste Pjera Križanića, skladatelja Natka Devčića, ured advokature književnika Ante Kovačića, a napose skladanja i praizvedbe hrvatske himne Lijepa naša domovina… Na poznate osobe iz povijesti po Glini podsjećaju njihovi spomenici, a u središtu grada jedinstvena je instalacija Glazbena ograda s 35 vertikalnih melodijskih cijevi, u čije udaranje odzvanja prepoznatljiva melodija Lijepe naše.
U Petrinji je karavanu novinara dočekala, pa medenjacima paprenjacima i medenom rakijom počastila, direktorica Turističkog ureda Ivanka Držaj, a turistički vodič Igor Žilić šetnjom kroz park i središtem grada proveo kroz povijest Petrinje. U svojoj radionici u Gajevoj ulici, najstariji petrinjski lončar Mato Stanešić, fletno je u par minuta na lončarskom kolu, na očigled radoznalih gostiju izmodelirao poveću stucku, najpoznatiji petrinjski glineni suvenir.
Uz razgled ova tri mjesta na Banovini, nekoliko kolega novinara odrađivalo je i svoje dnevne programske obveze, pa se javljali izravno u radio programe ili portalima slali svježe dojmove i utiske s terena.


Naš novi županijski press predsjednik Igor Ahmetović ( iz dopisništva HTV-a) i sadašnja mu zamjenica, a dosadašnja čelnica aktiva kroz dva mandata Karmen Valenta ( Radio Quirinus), iduće godine najavljuju sličnu studijsku turističku novinarsku ekspediciju po Moslavini. Kao prethodnica toga među kolegama specijalistima za turizam, ekologiju i prirodu odmah oduševljeno prihvaćenog prijedloga, u hotelu Panonija u Sisku uoči večernjeg bala organizirana je degustacija autohtonih vina Moslavine.
Sve je sjelo na svoje, pamtit će se obilazak tri mjesta na Banovini, pravo domaćinstvo domaćina i očekivanja za godinu dana u pohodu Moslavinom.
Novinar: Antun Petračić
Fotografije: iz Topuskog – Bernard Klarić, iz Gline i Petrinje – Zdravko Strižić, iz Siska, s degustacije vina – Miroslav Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here