Toranj sv. Roka

Ljepotu novoga i vrijednost ugrađenog na novosagrađenoj grobljanskoj crkvici na Rokovom brdu povrh Majdanaca od proteklog vikenda daju blještavi bakreni plašt pokrova, križ od inoksa visok 2,60 metra i na samom vrhu bakrena kugla promjera 45 centimetara. Na najvišem dijelu kapele ovo su dva dana postavljali i montirali radnici tvrtke Elgrad Zvonko Radošević, Andrija Marinović i Josip Stanić, a limariju izradio i pripasao petrinjski obrtnik Tomo Matanović s pomoćnikom Filipom Lovrekovićem.
U posljednjoj informaciji o tijeku izgradnje kapele sv. Roka već smo objavili kako ovu fazu radova na zvoniku donira tvrtka Elgrad, a sada dodajemo kako je ukrasnu kuglu navrh tornja poklonila tvrtka BTV iz Zagreba, vlasnika Vjekoslava Ostrmana.
Na tornju sv. Roka od sada više ne trebati ništa raditi zbog čega su uklonjene metalne skele, a na samom zvoniku predstoji ugradnja žaluzina od hrastovine, te slično zatvaranje ostalih crkvenih otvora, među kojima su i glavna vrata.
Tako (pri)gotovljen sv. Rok dočekat će ovogodišnji blagdan toga sveca, 16. kolovoza, razgledajući pokrivanje tornja crkvice na ovom petrinjskom groblju s ponosom su zaključili predsjednik Odbora za izgradnju sakralnih objekata župe sv. Lovre, župnik Josip Samaržija i članovi Miro Abramović, Ivan Rizmaul i Željko Novaković.

A sad, u rano proljeće, dok se šuma još nije zazelenila, i toranj i kapelica se vide kroz krošnje drveća iz mnogih dijelova Petrinje. Ljudi iz podnožja brda, iz uice 6. kolovoza kažu da je sada slika ista ona kao prije Domovinskog rata, kao prije rušenja ove kapelice. Izađu u dvorište i vide toranj u šumi.

Dobro se vidi golim okom sa parkirališta kod Idisa odakle smo ju teleobjektivom snimili, a kad krenete u obližnji dućan ili na piće u ona sajmištanske kafiće, pogledajte prema brdu. Vidjet ćete ju.

Riječi: AntunPetračić i Miroslav Šantek

Slike:Miroslav Šantek

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here