Margita je mrtva

Margita Magi Stefanović neizostavna je i jedinstvena persona novovalnog razdoblja naših prostora. Članica nekadašnjeg beogradskog sastava Ekatarina Velika proslavila bi 1. travnja ove godine svoj šezdeseti rođendan.

Eksperimentiranje s drogama, karakteristično za underground scenu osamdesetih, obilježilo je ovaj sastav u kojem se Magi godinama nanovo formirala i gradila. Stihovi o životu, ljubavi i boli s originalnom pratnjom, od koje se posebice ističe zvuk Margitinih klavijatura, danas su osnova svake priče o povijesti jugoslavenske glazbe.

Bivši članovi EKV-a, ovaj su svijet nažalost napustili do kraja devedesetih dok je ova nevjerojatna umjetnica, glazbenica i vizionarka kraj svog života provela kao beskućnica. Intravenozno korištenje heroina posljedično je utjecalo i na zarazu HIV-om pa joj posljednji od brojnih udaraca život zadaje 18. rujna 2002. u klinici za zarazne bolesti.

Nikad ponovljena, umjetnička vizija ove mračne genijalke zauvijek će ostati u našim srcima. Pozivamo vas stoga da joj zajedno odamo počast ovaj petak u Skwhatu.

Krenut ćemo s projekcijom filma Kao da je bilo nekad, a nastavit ćemo u prigodnom glazbenom tonu. Do ponoći ćemo slušati EKV, nakon čega nam se pridružuje novoosnovana udruga Alternacija sa svojim programom “Šta to svira?!” u sklopu kojeg ćete imati priliku čuti neke od underground izvođača ex-yu scene uključujući sljedeće: Margita je mrtva, Borghesia, Dobri Isak, Trivalia, Max & Intro i mnoge druge.

Podignimo u petak (Skwhat, 20:00-03:00) čaše za život koji i danas briše granice.

Kištra & Alternacija

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here