6,6 kilometara čistog užitka

Autor:Miroslav Šantek

Za ovaj užitak vam je potrebno samo malo vremena, dobre volje i dobro društvo. A možete i sami. Užitak neće izostati.

Radnici Komunalca koji su se svojim vozilom sparkirali na sam početak Šetališta Kajetana Knežića, odmah pored mosta na Petrinjčici preko kojeg teški kamioni natovareni drvetom sa šuma Zrinske gore zauvijek odvoze to drvo, pripremili su beton u tačkama, iskopali rupu i izvadili interpretacijsku ploču koju će postaviti na ovom mjestu. I ne vole se fotografirati. Bježe od fotoaparata kao vrag od tamjana.

Taj fino obrađeni komad željeza koji jako dobro i atraktivno izgleda izradio je petrinjski poduzetnik Denis Radoš, a radi se o intepretacijskoj ploči – nekoj vrsti obavijesnog stupa i putokaza. Na njoj su svi podaci o mjestu na kojem se nalazi. Na njoj piše da je ovo početak Petrinjske šetnice dužine 6,6 kilometara sa preciznim pojedinostima napisanih na hrvatskom i engleskom jeziku. Na njima su postavljeni i QR kodovi kao poveznica na mrežnu stranicu s opširnijim podacima. Za Petrinjsku šetnicu izvršeno je trasiranje GPS-om kako bi se olakšalo snalaženje šetača putem navigacijskog uređaja. Skinete aplikaciju na smartphone i očitate kod na ploči. I krene čarolija. Dobra fora koja nam se sviđa.

U dogovoreno vrijeme na svečano postavljanje ovih ploča (komada 15) pristižu i direktorica Turističke zajednice Ivanka Držaj, direktor Komunalca Vlado Lovreković i gradonačelnik Darinko Dumbović koji se odmah uhvatio lopate i zasuo betonom postolje interpretacijske ploče. O samim pločama više nam je rekla direktorica Ivanka Držaj:„Ove oznake koje interpretiraju kulturno – povijesne i prirodne znamenitosti napravljene su i za naše drage sugrađane i drage goste kako bi ih što bolje upoznali s našom voljenom Petrinjom i da bismo ispričali priču upravo o kulturno – povijesnim znamenitostima, zapravo o bogatstvu našega grada. Na Petrinjskoj šetnici sada će biti 15 interpretativnih ploča a jedna će biti ispred Hrvatskog doma budući tamo opisujemo lokalitet gdje se nekada nalazila turska utvrda. Osim ove interpretacije, također smo nedavno postavili interpretacijske ploče na kulturno – povijesne znamenitosti odnosno na zgrade u sklopu kulturno – povijesne cjeline. Uskoro ćemo imati i prezentaciju za drage sugrađane da bismo ih bolje upoznali sa znamenitostima, s bogatom poviješću i da bismo im dali točniju sliku kako bi lakše pronašli ove interpretacije. Ove metalne interpretativne ploče napravio je naš poznati poduzetnik, Denis Radoš, to smo zajedno osmišljavali pa su one dobile i listove, jedan od naših simbola odnosno simbola petrinjskog turizma – list lipe srcolikog oblika što govori u konačnici o „malome gradu velikoga srca“.

Narano da ovakve stvari raduju svakog građanina koji se ponosi svojim gradom (osim vandala koji će nadamo se ostati suzdržani u pitanju ove teme), a prvi čovjek grada Dumbović kaže: „Pohvaljujem Turističku zajednicu Grada Petrinje, direktoricu i cijeli tim koji skrbe o kulturi, tradiciji, običajima a na kraju sada i s ovim sadržajem se daje nadgradnja života ne samo da se dođe u grad, da se posjeti i vidi da su suvremena tehnologija koja spaja ne samo gradove nego i sva ona središta našeg strogog centra grada s kojima se može vidjeti gdje se što nalazi, što nudimo i kuda ustvari danas ide kao grad koji daje turističku ponudu. Kroz sam turizam želimo naglasiti da je izuzetno važno da je i to gospodarska grana s kojom radimo nadgradnju a nadam se i danas sutra standard i bolji život građana Petrinje.“

Sad znate o čemu se radi kad ih vidite. One su tu i one pružaju informacije i uljepšavaju grad.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here