Jedinstveni DVD za Nebojan, Dumače, Novi Farkašić i Mokrice: Godišnja skupština prerasla u pučku veselicu

Svaka godišnja skupština DVD Nebojana, nakon radno-službenog dijela, redovito se nastavi pučkom veselicom mještana ovog naselja, ali i susjednih sela Dumača, Novog Farkašića i Mokrica. Ovo pokupsko područje Grada Petrinje pod brigom je stožernog nebojanskog društva, a tradicija okupljanja i druženja pokazana je i na ovogodišnjoj skupštini održanoj u vatrogasnom domu, jedinom takvom javnom prostoru Nebojana.
Domaćim vatrogascima došli su prijatelji iz ostalih DVD-ova Vatrogasne zajednice Petrinje, prvi susjedi iz prekokupskog Letovanića, Siska, Topuskog, a najdalje iz Požarišta pokraj Gospića.
S tim DVD iduće godine, za proslavu jubilarne 50-obljetnice postojanja DVD Nebojana, misli se potpisati povelja o bratimljenu, a dobit će i toliko željeno kombi vozio, na skupštini su najavili zapovjednik domaćeg društva Željko Tonković i predsjednik Vatrogasne zajednice Petrinje Ivan Palaić. Stigao je i gradonačelnik Petrinje, saborski zastupnik Darinko Dumbović i u obraćanju ukazao na potrebu podizanja standarda s primjenom energetske učinkovitosti, a za efikasnije financiranje savjetovao oslanjanje na sredstva EU. Skup je pozdravio i počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Petrinje Ljubo Orabović.
Uz pet novopridošlih članova (sada ih je 80, među kojima 10 operativnih) DVD Nebojan prošle godine nije gasio ni jedan požar, ali su u proljeće dežurstvom i opremom pomagali Petrinji obranu od poplave i sudjelovali u svim prigodnim mjesnim i lokalnim manifestacijama i aktivnostima. Bili su sudionici proslave Dana Nebojana, izveli pokaznu vježbu, dočekali bicikliste Petrinjske biciklijade, hodočastili u Mariju Bistricu, održavali svoju opremu i spremište, uređivali okoliš doma…. Lani je ovo društvo raspolagalo s 35.000 kuna, potrošilo je 16.500 kn i višak prenijelo u ovu godinu s usvojenim planom prihoda 73.000 kuna. Uz obnavljanje opreme i kupnju svečanih odora već su isplanirali 25.000 kuna za izdavanje monografije o jubilarnoj 50-obljetnici svoga postojanja.
O učinjenom tijekom 2018. i namjerama u 2019. izvješća su podnijeli zapovjednik Ž. Tonković i tajnik Josip Aberlić, a 49.sjednicu Skupštine vodio predsjednik Davor Aberlić.
Predsjednik svih vatrogasaca Grada Petrinje Ivan Palaić uručio je priznanja članovima DVD za dugogodišnje članstvo.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here