Nekoliko metara ispod zemlje: Tamna lirika Maria Lovrekovića Lovre

Autor:Miroslav Šantek

Siscia Jazz Club je mjesto gdje se svira jazz, blues u velikim količinama, nalazi se u podrumu ispod zemlje uz obalu Kupe i kultno je mjesto u cijeloj državi. Ponekad se u njemu osim svirke održe i drugačiji kulturni sadržaji, kao što su pjesničke večeri. Jedna se upravo dogodila sinoć.

Zalogaj poezije je događaj koji sve više poprima oblik da postane puno veća stvar. Neprestano raste, razvija se i daje priliku umjetnicima iz svih krajeva Hrvatske da svoje stihove i riječi predoči ljudima kojih ima svako put sve više na ovakvim skupovima. Jedan od umjetnika je Mario Lovreković Lovra, Petrinjac na čije stvaralaštvo ne treba puno trošiti riječi jer je već postao u tim krugovima, a i javnosti poznat, po svom drugačijem pristupu književnosti – njegovi stihovi, njegove pjesme i priče su prožete tamom, stravom i užasom. Ta tama jednostavno izvire iz njega i pretače se u stihove koji su nedavno ukoričeni i dobili svoj naslov izdanja – “Tanatos”, a kojeg je Lovra sinoć predstavio i sisačkoj publici.

Napunio se sisački klub. Ljudi željni i gladni stihova spustili su se nekoliko metara ispod zemlje, tamo gdje se Lovra osjeća doista, kao kod kuće. Moderator događaja je bio Salih Kulović Ćućo, a u pauzama čitanja pjesama publici su se predstavili svirkom i pjesmom Milko Kiš iz grupe Hladno pivo i Ivan Novak sa svojim gitarsitičkim setom, dok je još jedan brutalac i mračnjak, duboko navučen na metal glazbu čiji dijelovi itekako imaju veze i utjecaja na Lovrino stvaralaštvo, otpjevao i odsvirao nekoliko klasika metal glazbe – on je Igor Bulldozer Pavleković.

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here