Tinka Gavranović naslikala zaštitnika vatrogastva: Zidna slika sv. Florijana krasi dvoranu DVD Prnjavora Čuntićkoga

Rimski vojnik i zapovjednik Florijan na području današnje Austrije prihvatio je tada zabranjeno i progonjeno kršćanstvo i nepokolebljiv u vjeri za Boga dao svoj život. Njegovi sunarodnjaci su ga mučili, osudili na smrt i utopili s kamenom oko vrata. Taj kršćanski mučenik štovan je sve do naših dana, slave ga po cijelom svijetu, a nebeski je zaštitnik vatrogasaca.
Slika toga sveca od sinoć krasi čelni zid dvorane vatrogasnog doma DVD Prnjavora Čuntićkoga. Uradak je Petrinjke Tinke Gavranović, s rodnim korijenima u obitelji Radošević iz ovog dijela petrinjske Banovine, a izrađen u njenoj kuhinji naselja na Sajmištu.
– Dimenzije su 100×70 cm, koristila sam akril boju, a za lik sveca i cijelu kompoziciju slike služila sam se opisima života i smrti sv. Florijana pronađenim na internetu – veli nadarena autorica kojoj je slikarstvo samo hobi. Vrsna je slastičarka kolača i osobito svih vrsta, oblika i sadržaja torti, a stalni joj je posao kuharice u Prvoj osnovnoj škole u Petrinji.
Tinka Gavranović osobno je nazočila je otkrivanju slike sv. Florijana, a taj od sada trajni znak u DVD Prnjavoru Čuntićkom odmah je blagoslovio čuntićki župnik pater Petar Žagar.
Predsjednik društva Božidar Marjanović autorici je uručio zahvalnicu za promicanje, podršku i pomoć u radu društva, te kazao kako sada traže donatora za okvir novog slikovnog ukrasa njihova doma.
Istovremeno, uz zaštitnika vatrogastva sv. Florijana, Tinka Gavranović u svojoj je kuhinji naslikala i izgled župne crkve sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću, a na platno uklopila i plesače u kolu u narodnim nošnjama Hrvata ovog kraja. Taj rad namjenski je izradila i na vatrogasnoj skupštini poklonila svojim rođacima, šogoru Ivanu i sestrični Katici Radošević, inače predsjednici KUD Čuntićanka.
O samoj skupštini DVD Prnjavora Čuntićkoga, vrijednog, aktivnog i jedinog takvog društva u banovinskom dijelu Grada Petrinje slijedi posebna priča.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here