Vatrogasci ponosni na svoju djecu: U Prnjavor Čuntićki ulaže se šest milijuna kuna – za Vrata Zrinske gore, garažu i krovište doma DVD-a

Bilo je lijepo vidjeti sretnu i radosnu skupinu djece ( i mame, tate, ostalu braću, bake, djedove…) na dodijeli priznanja za njihovo lanjsko sudjelovanja na vatrogasnom županijskom sisačko-moslavačkom natjecanju njihove dobi i uzrasta u Trebarjevu Desnom. Ove djevojčice i dječaci nasljeđe su i budućnost DVD Prnjavora Čuntićkoga, na čijoj su skupštini preuzeli prva javna priznanja, a mi ih uslikali za naslovnicu ove lijepe i pozitivne priče.
Među 49 vatrogasaca Prnjavora Čuntićkoga (s deset operativnih) polovica je odraslih dragovoljaca, a popunjeni su i iz susjednih sela Hrvatskog Čuntića, Kraljevčana, Dragotinaca i nekoliko iz Petrinje, a čak 21 dijete, što je za primjer u Vatrogasnoj zajednici Grada Petrinje. Ovu specifičnost ističe predsjednik DVD-a Božidar Marjanović, uz naglasak kako se ponose svojim mladima.
Iz lanjskog rada, ocijenjenog i prihvaćenog na 13. godišnjoj izvještajnoj skupštini Prnjavora Čuntićkoga, izdvaja se aktivnost koju nisu imala ostala DVD-a. Ovdje su sami vatrogasci u ožujku prošle godine pravovremeno uočili i održavali petodnevno preventivno dežurstvo na opasnom klizištu povrh sela. Požara nisu imali ni jednoga, ali su pripremali mlade za natjecanje, uvježbavali se odrasli i uključivali u programe, manifestacije i svečanosti Grada Petrinje, župne crkve sv. Antuna Padovanskog i svoga zavičaja usred Banovine.
Uz svoje snage i dobrovoljni rad Prnjavorčani imaju obnovljen vlastiti dom (od Grada dobiven na 30 godina upravljanja), a uz njega i garažu, čiju unutrašnjost tek treba urediti, što je unijeto u plan rada i financiranja za ovu godinu. Veliko obećanje dobili su domaćini od gradonačelnika Petrinje, saborskog zastupnika Darinka Dumbovića, koji u ovo selo najavljuje ulaganje od čak šest milijuna kuna. Kazao je kako će za mjesec dana, po projektu s Europskom unijom od 4,5 milijuna kuna, početi cjelovita obnova prostora dosadašnjeg Dječjeg istraživačkog centra Petrinjčica u „Vrata Zrinske gore“, a rebalansom proračuna Grada Petrinje po 250.000 kuna izdvojiti za dovršenje garaže-spremišta i popravak krovišta iznad vatrogasnog dijela zgrade.
– Proteklu godinu za ovu dvoranu iz donacije smo dobili deset velikih stolova i uz njih 20 klupa, a obećan nam je i materijal za pod. Hvala svima na pomaganju i potporama- rekao je predsjednik B. Marjanović.
Skupština DVD-a odlučila je i o kadrovskim promjenama: umjesto zapovjednika Božidara Kajganića ( bio je „posuđen“ iz Petrinje, gdje se vraća) imenovan je Josip Radošević, kojeg pak na mjestu predsjednika Nadzornog odbora nasljeđuje Ljiljana Jandrić.
Puno gostiju popunilo je vatrogasnu dvoranu u kojoj se na kraju pjevalo i plesalo, a uz gradonačelnika D. Dumbovića, obratili se kum zastave, podrijetlom odavde, Milan Herceg, predsjednik Vatrogasne zajednice Petrinje Ivan Palaić i Ilija Šapina iz Donjih Kukuruzara, pozvavši domaćine na proslavu 40-godina njihova DVD-a.
Već smo ranije izvijestili u odvojenoj priči: u sklopu godišnje skupštine, od subote 6. ožujka 2019. dvoranu DVD Prnjavora Čuntićkoga ukrašuje slika velikog formata zaštitnika vatrogastva sv. Florijana, koju je izradila i otkrila Tinka Gavranović, a blagoslovio župnik čuntićki p. Petar Žagar.
Tekst i foto: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here