Domobrani-veterani „ Za Hrvatsku uvijek!“ : Prvi puta godišnja skupština održana u Gori, Darko Dumbović izabran za zastupnika u Zagrebu ( i kandidat za dopredsjednika Središnjice)

Uz starinski izvorni poklič iz vremena osnutka 1868. godine „Za Hrvatsku uvijek!, što je izvezeno i na barjaku njihova ogranka, članovi Udruge hrvatskih ratnih veterana Hrvatski domobran 1941.-1945. Grada Petrinje održali su redovitu izvještajnu godišnju Skupštinu. Nekoliko ranijih godina organizirane su u Graberju, a na prijedlog i ponudu Gorjana sada su se članovi i njihovi gosti okupili u dvorani župne kuće, kod rektora svetišta Majke Božje Gorske i upravitelja crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, don Paška Glasnovića. Pozdravio ih je na sastanku, a na kraju ispred drvenog križa na otvorenom vodio molitvu uz zapaljenu svijeću za pokoj duša umrlih, poginulih i nestalih Hrvata u svom vojnama. Za dobrodošlicu, iz domaćeg kruga Vera Hodalj, kazivala je domoljubne stihove „Moja domovina“.
I u 2018. godini ova je udruga, odlazeći na desetak povijesno-memorijalnih mjesta ratnih i poratnih stradanja, grobišta i stratišta po Hrvatskoj, promicala tradiciju i domoljublje, čuvala uspomene i nezaborav sjećanja na ratne žrtve generacija naraštaja hrvatskog puka. Odredišta su Jazovka, Križevci, Crni potok kraj Našica, Tezno kod Maribora, Knin, Vukovar, Škabrnja… Na svaki Dušni dan redovit je komemorativni pohod u Žicinu šumu povrh Petrinje na još uvijek neotvorene grobove ubijenih Petrinjaca i drugih Hrvata po završetku 2. svjetskog rata. Svakog svibnja ogranak Hrvatskog domobrana glavni je organizator hodočašća u Bleiburg, kamo će se autobusom putovati i 18. idućeg mjeseca, a prijavljivanje putnika početi poslije Uskrsa. O tome je, uz iznošenje lanjskih rezultata i planova za ovu, izvijestio predsjednik Udruge Mirko Putić.


I u ovoj godini nastavljeno je održavanje sastanaka Upravnog odbora svakog prvog utorka u mjesecu, a redovito se sudjeluje i u svim aktivnostima Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Grada Petrinje. Predsjednik te Koordinacije Darko Dumbović, ujedno i dopredsjednik Hrvatskog domobrana Petrinje, kao jedinstven primjer u Hrvatskoj ističe stalnu povezanost i suradnju ovog ogranka s ostalim udrugama stradalnika iz Domovinskog rata. Zato su Skupštini nazočili branitelji, dragovoljci i veterani HV i policije, a obratili se predsjednici njihovih klubova za Brest Pokupski-Mala Gorica Željko Hrnčević i Mato Golubović iz Strašnika, te prijatelji iz ogranaka domobrana Siska i Popovače, kao i zamjenica gradonačelnika Petrinje Viktorija Kaleb. Na poziv Darka Dumbovića o njenom učlanjenju u ovu udrugu uzvratila je kako „ćemo još porazgovarati, a bila bi mi čast, bez političkih konotacija. Nemojte stati, dok vam živo srce bije“, zaključila je.
Domobrani Petrinje jednoglasno su izabrali Darka Dumbovića za svoga zastupnika u glavnoj Skupštini Hrvatskog domobrana u Zagrebu, gdje će ga ( nakon što je to do sada bio Mirko Putrić) predložiti za jednog od potpredsjednika Središnjice.
Isto tako, iz Petrinje je u Nadzorni odbor domobrana cijele Hrvatske predložena Marica Đureković.
Autor: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here