Vatrogasni dom u Vatrogasnoj ulici zajedno koriste dragovoljci i profesionalci: DVD Petrinja sprema se za svojih 140 godina

Osnovano 1880. godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrinje najstarije je u Vatrogasnoj zajednici svoga Grada, a spada među veterane u Sisačko-moslavačkoj županiji i preteče ove važne djelatnosti na području Hrvatske.
U svome vatrogasnom domu u Vatrogasnoj ulici petrinjski vatrogasci i njihovi gosti održali su 139. godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je za protekle duge godine vjernosti nagrađeno 17 članova. Deset godina u DVD-u su Elvin Kalfić,Goran Plahutar, Oliver Borošić, Marko Herceg i Mirfad Duraković, a 20 godina Josip Crnković, Silvio Krsnik, Joco Marković, Ivan Sučec, Josip Malović i Dubravko Drndelić. Četiri desetljeća neprekidno su dragovoljci Borivoj Davidović, Ivan Cavrić i Josip Lovreković, a pola stoljeća u redovima ovog društva proveli Marijan Štefanić i Ivica Vašarević. Za ovakvu dugovječnu vjernost spomenice vatrogasnih zajednica Grada Petrinje, Sisačko-moslavačke županije i Hrvatske uručili su im Ivan Palaić i Ivan Prajdić, čelnici gradske i županijske zajednice.
Članovi DVD Petrinje djeluju iz vlastitog doma, kojeg u dobroj suradnji dijele s Javnom profesionalnom postrojbom Grada Petrinje. Tako su zajedno lanjskog proljeća intervenirali i dežurali u obrani od poplave, a s ostalim srodnim društvima sudjelovali u obilježavanju dana svoga zaštitnika sv. Florijana, bili na svehrvatskom vatrogasnom hodočašću u Mariji Bistrici, u župnoj crkvi sv. Lovre za Uskrs čuvali Isusov grob, slavili Lovrenčevo… Ljudi iz DVD Petrinje često s vozilom dežuraju na gradskim manifestacijama i događanjima… Iz programa za 2018. nerealizirana je energetska obnova doma jer nije raspisan natječaj za sredstva, a ostala je i obveza tiskanja monografije na dovršeni tekst pokojnog dr. povijesti Ivice Goleca.
U ovoj godini slijede stalne uhodane aktivnosti, redoviti popravci, servisiranje i zamjena dijelova u opremi i vozilima, nabavka i montiranje dviju fiksnih i dviju prijenosnih radio-stanica, te rad na okupljanju djece i mladeži, što je do sada izostalo. DVD će se ujedno pripremati za 2020. godinu- jubilarnu 140-obljetnicu postojanja.
Uz predsjedavanje predsjednika društva Stanislava Polovine, Skupština je prihvatila razrješenje zapovjednika DVD-a Renata Ćosića i na ovu dužnost izabrala Božidara Kajganića.
Obratili su se zapovjednik Jvp Petrinja Zvonimir Ljubičić, počasni predsjednik Ljubo Orabović, predsjednik VzgP Ivan Palaić i zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice SMŽ, čelnik vatrogasaca Grada Gline Ivo Prajdić.
Po kalendaru Vatrogasne zajednice Grada Petrinje privode se kraju redovite izvještajne godišnje skupštine, u subotu 13. travnja svoju će održati DVD Taborište.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here