Neprekidno od svibnja 2003. godine: Udruga osoba s invaliditetom SMŽ pomaže iz svoje Male kuće Petrinji, Sobe čuda u Sisku, ureda u Novskoj i Glini, te u još osam lokalnih zajednica

U svibnju 2003. godine u Petrinji je, s nadležnosti za cijelu Sisačko- moslavčku županiju, osnovana Udruga osoba s invaliditetom i od tada opstala kao samostalna, dragovoljna, nestranačka i neprofitna organizacija u koju se udružuju djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Svake godine Udruga širi svoje usluge i jača poslanje, sjedište joj je u vlastitoj Maloj kući na Senjaku u Petrinji (dobivenoj u ožujku 2007.), a uredi u Novskoj i Glini, Soba čuda u Sisku, a djelatnost još i u Hrvatskoj Kostajnici, Dvoru, Donjim Kukuruzarima Majuru, Hrvatskoj Dubici, Kutini, Popovači i Velikoj Gorici.
U Skupštini Udruge je 15 predstavnika iz svih tih sredina, a u Maloj kući danas su održali glavnu, redovnu izvještajnu sjednicu za 2018.
– Godina nam je bila vrlo uspješna, o čemu svjedoči broj zaposlenih, odrađenih terapija, projekata i aktivnosti – kazala je predsjednica UOSI SMŽ Dijana Smajo.
Izvršna direktorica Aleksandra Milković izvjestila je o njihovu sveukupnom radu, a voditeljica financijske i administrativne službe & EU projekata Manda Šalić iscrpno podijelila iskustva iz svoga djelokruga, nimalo laganog ni jednostavnog i često u „višoj“ administraciji mijenjanih, nerazumnih i neusklađenih zahtijeva, odluka, pitanja i objašnjenja.
Lani je Udruga imala 253 člana ( 32 novoupisana), s kojima je odrađeno 2042 terapija senzorne integracije u Sobi čuda u Sisku, 2683 radne terapije u tri kabineta u Sisku i Petrinji, 354 sati odmora (skraćenog boravka), 69 igraonica i niza drugih vrsta pomoći. U Petrinji, Sisku i Novskoj odrađeno je 1120 volonterskih sati. Posebno se ističe zaposlenost s redovnim primanjima 45 osoba, od kojih 29 novih, „što nas zasigurno uvrštava u jedne od boljih poslodavaca u našoj regiji“, kažu u Udruzi.
Za redovno financiranje programa i njihovih provoditelja educirani tim Udruge tijekom 2018. napisao je i odradio, samostalno ili u partnerstvu, te prijavio 40 projekata ( još ih je deset u fazi ocjenjivanja) u odobrenoj vrijednosti 5,3 milijuna kuna, a s konkretnom realizacijom 3.268.480 kuna prihoda.
Udruga osoba s invaliditetom SMŽ ne staje na dostignutom, nego svoje djelovanje proširuje na ruralni razvoj i poljoprivredu, zbog čega su članovi Skupštine dopunili Statut vezan uz osnivanje i rad Inkluzivne farme, planirane u Hrastovici.
Sva njihova lanjska postignuća javno su objavljena u posebno tiskanoj brošuri, već četvrtoj takvoj godišnjoj po redu, a ta publikacija „zaslužila“ je zasebnu priču.
Nakon današnje subotnje nazočnosti godišnjoj sjednici Skupštine, u Malu kuću, u Ulicu Jelene Babić, ponovo ćemo se vratiti u ponedjeljak 15. travnja. Domaćini iz UOSI SMŽ predstavljaju projekt osobne asistencije Podrška za bolji i kvalitetniji život i svečano potpisivanje ugovora o radu s 12 zaposlenih asistenata ( osam novozaposlenih i četiri aneksa ugovora za nastavak rada po novom projektu iduće dvije godine).
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here