Ti zračiš zrake kroz sisački zrak

Jura Stublić je zagrebački rocker, plodan autor iz čije su glave izašli stihovi koji su uglazbljeni na albumima grupe Film. Jedan od njih mi je omiljen – Sva čuda svijeta iz 1983. Ovaj album mnogi glazbeni kritičari smatraju remek djelom, a muzički zvuči kao mješavina David Bowiea i Roxy Music, dok tekstualno ima velike sličnosti s irskim U2. Naime, Bono i ekipa su duboko uronjeni u crkvu i bibilijske teme pa su im i tekstovi u tom stilu, a i Jura se je tih godina okrenuo toj furci, pa su tako i nastali dvosmisleni tekstovi s te ploče. Jednu od tih hitova je urednik sa stojedinice pustio sinoć u nedjeljno predvečerje, a stihovi te pjesme Ti zračiš zrake kroz zrak su me sustigli na sisačkom Mostu Gromova. Upalilo se zeleno svjetlo, žuti autobus ispred mene je gmizao i radio mi zaklon od kamikaza u automobilima koji kad vide ovaj mali dio čistine stisnu gas do daske premda prometni znak pokazuje sasvim suprotnu stvar. Nedjelja je. Vrlo hladno predvečerje. Sisak lagano tone u mrak. Ledeni i pusti mrak.

Sisačkim Korzom koji je prije nekoliko godina otvoren prolaze malobrojni građani u zimskim odijelima. Svi žure svojim domovima ili na zadnje piće u kafiću prije novog radnog tjedna. Ujutro se treba rano ustati i krenuti u svakodnevnu rutinu do sljedećeg vikenda. Naravno, ako imate posao.U hladnoj tišini stoje redovi velikih uskrsnih jaja koja su izradila sisačka djeca i koja se svake godine uoči Uskrsa postave na ovo mjesto. Izgledaju šareno i lijepo, Korzo je čist i uredan, a na uglu se smesjtio i uskrsni zec velikih dimenzija kojem prolaznici, a pogotovo djeca ne mogu odoljeti. Zastano pa ga podragaju, baš kao da je živ.

Gore i ispod: Tjedan dana je do Uskrsa i na sisačkom Korzu su postavljena velika uskrsna jaja koja su izradila sisačka djeca i Uskrsni zec koji mami prolaznike da ga podragaju.

Grad je s prvim mrakom prazan. Prodavačica kuharica bezupješno čeka nekoga da kupi hamburger ili sendvič u njenom restorančiću, vjetar njiše zaštitni najlon stambenih zgrada koje su u tijeku energetske obnove, na dječjem igralištu jedan mladić se toliko jako ljulja kao da želi da pukne lanac i da odleti u zrak pa da ga privuče sila teže, a u podrumu stražnjeg dijela zgrade na Prvoj ulici čuje se žestoka svirka. Neki lokalni rock bend ima probu. Sviraju Rebel Yell od Billy Idola.

Sisačka šetnica (gore) je u nedjeljno predvečerje prazna. Stvara romantični ugođaj, a prolaz između Druge i treće ulice (dolje) obasjan hladnim svjetlom i tišinom sjaji u noći.

Kafići uz Kupu su poluprazni i topli. Sigurno utočište, sigurni zaklon od neugodnog vjetra i kišice koja rominja. U polumraku toplog kafića konobar po imenu Edo mi priprema kavu s mlijekom s finim ukrasnim dizajnom na vrhu. Dečko zna posao, a ljudi su zasjeli i gledaju nogometni prijenos utakmice Lokomotive i Hajduka. I razgovaraju glasno o kladionici i trenerskim odlukama.

Kafići uz Kupu su spasonosno mjesto. Nude toplinu i zaštitu od hladnog vjetra koji puše sisačkim ulicama.

A onda prođeš ti

I sve se promijeni

Ulica otvara prozore

Oči tvoje zovu me

Evo me, evo me

Ti zračiš zrake kroz sisački zrak.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here