Tri brošure o jučer-danas-sutra: Skrb za invalidne osobe u 2018., Pobožnost Križnog puta i molitve, turistički Info vodič za 2019.

Autor: Antun Petračić

Po svojoj dostupnosti i rasprostranjenosti internet i na njega uronjene društvene mreže sve izraženije i opasnije dolaze glavi tiskovnim medijima i općenito otisnutoj riječi na papiru. Ovakvu sudbinu gubitka u www. prostoru izbjegle su tri najnovije tiskane brošure objavljene ovih dana od tri izdavača u Petrinji. Prema temama i sadržajima svrstali smo ih u publikacije jučer-danas-sutra, a pisani su dokumenti Udruge osoba s invaliditetom SMŽ, župe sv. Lovre i Turističke zajednice.
Županijska udruga s 253 člana, sjedište joj je u Petrinji, obuhvaća sve gradove i općinska središta po Banovini I Moslavini ( još i Veliku Goricu) svoje detaljno izvješće o radu u 2018. godini ( i osvrtom na prošlost od osnivanja 14.svibnja 2003.) otisnula je na 60 stranica. Odgovorne su predsjednica Udruge Dijana Smajo i izvršna direktorica Aleksandra Milković, koje su preglednu publikaciju s prepune podataka i fotografija uručile svakom zastupniku godišnje izvještajne sjednice Skupštine njihove udruge..
– Ovo je četvrta uzastopna godina ovakvog tiskovnog komuniciranja s našim predstavnicima i samim članovima – veli A. Milković, diplomirana novinarka, vješta pisanju i načinima s medijima. Iz te skupine među suradnike uvrstila je i naš PS portal.
Aktualnost ovog tjedna predstavlja izdanje Križnog puta, vlastite naklade Nenada Grbca iz Zagreba, a objavljene za župu sv. Lovre, đakona i mučenika, dijeljene vjernicima na jučerašnjim svetim misama blagdana Cvjetnice. Ova knjiga-molitvenik vodi kroz 14 postaja Pobožnosti Križnog puta, objavljene su i druge molitve i temeljne katoličke zapovijedi, te fotografije iz petrinjske župe s tekstovima himne-molitve-zagovora u čast nebeskog zaštitnika grada Petrinje. Na kraju Korizme jučer se po tradiciji na nedjelju Cvjetnice obilaskom križeva, raspela, raskrižja, grobalja i masovnih grobnica po periferiji grada molilo na Križnom putu oko Petrinje. Slična Pobožnost održava se i sredinom rujna, u danima sjećanja na stradanje Petrinje u tragičnim ratnim danima 1991. godine. Za tiskano izdanje odgovoran je župnik Josip Samaržija, a već na prvoj strani dano je dopuštenje da „se ova knjiga u svrhu širenja i poticanja vjere slobodno može kopirati, umnožavati i dijeliti“.
Uz slogan „Petrinja, mali grad velikog srca“, Turistička zajednica Grada Petrinje objavila je svoj uobičajeni Info vodič 2019. Kroz svih 12 mjeseci godišnjak donosi nadnevke društvenih, kulturnih, vjerskih, sportskih i inih manifestacija ( najnovija, izložba Uskrsna svjetlost slijedi sutra, u utorak 16. travnja). Info vodić objavljuje i prepuno dodatnih informacija o položaju, povijesti i važnim mjestima iz našeg grada kulture i tradicije, te podatke o uslugama smještaja, seoskom turizmu, ustanovama, udrugama i društvima u kulturi, sportu, školstvu, rekreaciji i drugom. Za izdavača ove publikacije naveden je gradonačelnik Darinko Dumbović, urednice su Ivanka Držaj i Matea Jandrić, lektorilala Božica Vuić, na engleski prevela Ines Miholjević, a autori fotografija su Jadranka Ružak-Tonković, Tomislav Kolić, Franjo Mihaljević, Estela Toporan, Igor Tomljenović i Besim Mujezinović.
Kako je naklada 4000 primjeraka, Info vodič 2019. bit će čitateljima besplatno dostupan na svim javnim opisanim i objavljenim događanjima po Petrinji, a među prvima dobili su ga, i pred početak svoje sjednice, odmah prelistali članovi Skupštine Turističke zajednice Grada Petrinje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here