Javna tribina „Druga prilika“ u Sisku

Autor: Marjan Gašljević

Danas 16. travnja u sisačkom hotelu Panonija u organizaciji udruge „Sve za nju“ i HZJZ Sisačko-moslavačke županije održana je javna tribina pod nazivom „Druga prilika“ o zaštiti zdravlja od infekcija i bolesti uzrokovanih HPV virusom. Tribinu je otvorila prof. Ljiljana Vukota iz Udruge „Sve za nju“ koja okuplja liječene i oboljele od raka i vodi Centar za psihološku pomoć oboljelima. Prisutne je pozdravila saborska zastupnica iz Siska dr. Željka Josić koja je posebno naglasila da je prvenstveno liječnik te skrenula pozornost na izuzetnu važnost cijepljenja upoznavši nazočne sa svojim prvim susretnom, kao mlade liječnice, s opakom bolesti raka vrata maternice koju uzrokuje ovaj virus. Činjenica je da je ova liječnica pored svih svojih obaveza što kao saborske zastupnice što liječničkih i obiteljskih izdvojila vrijeme da bi sudjelovala na svih 7 tribina koje su organizirane na ovu temu u gradovima Sisačko-moslavačke županije. Prisutne je pozdravio i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije dr. Inoslav Brkić također skrenuvši pažnju na važnost cijepljanja te predstavio liječnice doktoricu Majer, epidemiloginju i doktoricu Popek liječnicu školske medicine koje će pobliže upoznati nazočne s HPV-om, bolestima koje uzrokuje ovaj virus te cijepljenjem koje pomaže spriječavanju tih bolesti.
Dr. Majer upozorila je da na godišnjoj razini u Hrvatskoj od karcinoma izazvanih HPV-om oboli prosječno 300 osoba od čega sa smrtnim posljedicama 100 osoba. Na razini SMŽ oboljelih je prosječno 16 osoba godišnje. HPV-a ima oko 200 vrsta od čega je 40 vrsta koje izazivaju karcinom. Pogrešna je percepcija da HPV-om mogu biti zaražene samo žene. Naime, HPV-om mogu biti zaraženi i muškarci kod kojih, također, ovaj virus izaziva rak. Prijenos zaraze nije, kako se općenito misli, samo spolni odnos već se virus prenosi i „običnim“ kontaktom kožom na kožu, slinom ili predmetima za intimnu higijenu. Zbog pogubnih posljedica koje izaziva ovaj virus dr. Majer poziva mlade da pristupe cijepljenju koje, protivno nekim pričama, vrlo rijetko izaziva nus pojave a i kada eventualno do njih dođe što je rjetkost one su vrlo blage i brzoprolazne. Primljeno cijepivo daje zaštitu cca 10 godina s tim da se osobe ne docjepljuju. Povijest cijepljenja u Hrvatskoj započinje 2007. godine u Zagrebu da bi zadnje tri godine cijepljenje postalo dio nacionalnog programa zaštite zdravlja. Cijepljenje je besplatno za učenike osmih razreda osnovne škole te, do 1. srpnja 2019. za sve srednjoškolce stoga ih se poziva da iskoriste preostalo vrijeme do tog roka za cijepljenje.


Dr. Popek također poziva na cijepljenje uz obrazloženje da bi se velikom procjepljenošću kroz optimalno vrijeme spriječilo nastajanje i širenje zaraze i bolesti uzrokovanih HPV-om. Njezino djelovanje provodi se kroz sustav školske medicine a ističe često nerazumjevanje roditelja prema ovom cijepljenju jer ono, kako navodi, ne daje slobodu promiskuitetnom ponašanju što, na neki način, straši roditelje koji vrlo često, na žalost, o tim problemima ne razgovaraju ili razgovaraju vrlo malo sa svojom djecom.
Svi su, pak, sugovornici suglasni da je najvažnije preventiva od mlađih uzrasta pa i cijeli život, najčešće od karcinoma uzrokvanih HPV-om oboljevaju osobe u 55 godini života, koja se sastoji od odgovornog spolnog ponašanja, redovitih ginekoloških pregleda, zdravog života bez alkohola i pušenja te, svakako, cijepljenja. Nazočni liječnici posebno skreću pozornost da karcinomi u svom nastajanju „ne bole“ stoga je preventiva posebno važna jer kada se karcinom i pojavi važno ga je otkriti u što ranijoj fazi a to jamči i uspješno liječenje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here