Novo zapošljavanje u Sisku, Petrinji, Glini i Hrvatskoj Kostajnici: Udruga osoba s invaliditetom SMŽ obnovila četiri i sklopila još osam ugovora o radu s osobnim asistentima svojih korisnika

Udruga osoba s invaliditetom SMŽ u svome sjedištu u Ulici Jelene Babić u Petrinji  je napravila novo dobro i korisno djelo. Uz 1,5 milijun kuna, preračunatih iz sredstava EU, na 26 mjeseci trajanja potpisano je 12 ugovora o radu osobnih asistenata osobama s najtežim stupnjem invaliditeta i intelektualnih teškoća iz gradova Petrinje, Siska, Gline i Hrvatske Kostajnice. Iz ovog programa osam je novih asistenata, četiri su dosadašnja, a još se financiraju plaće koordinatora i voditelja projekta.
Na tiskovnoj konferenciji u UOSI SMŽ o ovom novo-produženom zapošljavanju 9 osoba govorile su voditeljica projekta Manda Šalić, koordinator Predrag Milunić i izvršna direktorica Udruge Aleksandra Milković.
Sve pohvale izrekla je zamjenica gradonačelnika Petrinje Viktorija Kaleb uz ocjenu kako je ovo novi veliki korak dobrote, koja se kapilarno širi po cijeloj županiji.
-Kao dosadašnja i ponovo asistentica Štefici Grubar uspostavile smo više nego prijateljski odnos – o proteklom razdoblju pomaganja rekla je Antonija Abramović. Š. Grubar potvrđuje kako joj je Antonija promijenila život, upoznale su članove obje obitelji, o ovakvoj akciji ima više nego pozitivno iskustvo.
U svezi  važnog događaja u Maloj kući Udruge, objavljujemo u cijelosti njihovo priopćenje za medije ( Foto: A.Petračić)

USLUGA OSOBNE ASISTENCIJE
ZA 12 OSOBA S NAJTEŽIM STUPNJEM INVALIDITETA

Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije odobrena su novčana sredstva Europskog socijalnog fonda-Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. – „Razvoj usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom – FAZA II“ za projekt pod nazivom „PODRŠKA ZA BOLJI I KVALITETNIJI ŽIVOT“ u vrijednosti 1.545.661,11 kn.

Odobrena novčana sredstva obuhvaćaju provedbu projekta u razdoblju od 26 mjeseci – od kojih se 24 mjeseca odnosi na pružanje usluge osobne asistencije za 12 osoba s najtežim stupnjem invaliditeta i intelektualnim teškoćama s područja Sisačko-moslavačke županije (gradovi Sisak, Petrinja, Glina i Hrvatska Kostajnica).
SISAK :
Dean Berendika,
Tajana Bezuh,
Ana Tvrdenić,
Andrea Sirotin
PETRINJA:
Štefica Grubar,
Borna Damjanović,
Ivana Vuković,
Mateo Gavranović,
Jadranko Ivančić
GLINA:
Milana Gvojić,
Dalibor Vilić
HRVATSKA KOSTAJNICA:
Paula Seidl

PROVODITELJ PROGRAMA:
Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije
VODITELJICA PROGRAMA: Aleksandra Milković, dipl.nov.
UGOVORNO TIJELO:
Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (PT 1)
Hrvatski zavod za zapošljavanje (PT 2)
VRIJEME PROVEDBE: 15. ožujak 2019. – 15. svibanj 2021.
VRIJEDNOST PROGRAMA: 1.545.661,11 kn.

BROJ NOVOZAPOSLENIH U SKLOPU PROJEKTA: 12 osobnih asistenata (8 novih zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada i 4 aneksa Ugovora o radu – nastavak usluge osobne asistencije iz starog projekta) i 2 osobe za upravljanje projektom (1 novo zapošljavanje – projektni koordinator)

CILJ PROJEKTA:
Povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, osoba s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima kroz pružanje usluge osobne asistencije.
Pružiti pomoć i podršku, spriječiti institucionalizaciju te osigurati uključivanje i sudjelovanje za 12 osoba s invaliditetom u sva društvena događanja u zajednici i šire, poboljšati kvalitetu života OSI, kao i članova njihovih obitelji na području SMŽ.

ZNAČAJ / REZULTATI PROJEKTA
1.razvoj novih socijalnih usluga u zajednici
2.spriječavanje institucionalizacije – osobe s invaliditetom i intelektualnim teškoćama-korisnici usluge osobne asistencije poboljšat će kvalitetu života i socijalnu uključenost
3.zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada
4.unaprijeđeno usklađivanje obiteljske i radne uloge u obiteljima – obitelj je dobila sigurnost da netko drugi umjesto njih može na jednako uspješan način pružiti pomoć i podršku u trenutku kada oni više to ne budu mogli te prihvaćaju prisutnost “treće osobe” u svom domu, koja nije smetnja niti teret, već je pomagač cijeloj obitelji.
5.rezultati projekta će biti primjeri dobre prakse drugim udrugama (koje ih mogu koristiti u pokretanju sličnih inicijativa), osobama s invaliditetom, obiteljima osoba s invaliditetom, široj društvenoj javnosti i lokalnoj zajednici.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here