Priopćenje Zelene liste o zbrinjavanju otpada u Sisku

Priopćenje s protestne konferencije za novinare održane u Zagrebu ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike, danas, 16. travnja 2019.

GOSPODARENJE OTPADOM KAO TEMA NA IZBORIMA ZA EU PARLAMENT: SISAK NEĆE BITI GRAD SMEĆA

Zelena lista izlazi na izbore za EU parlament pod sloganom „Reciklirajmo otpad,a ne prošlost !“ jer je ovo jedan od vodećih problema u Hrvatskoj. Ministar Tomislav Ćorić i drugi političare željeli bi da se o gospodarenju otpadom što manje govori jer se tu rade raznorazni interesni politički savezi između inače suprotstavljenih stranka i onih koji na otpadu ostvaruju ekstremne profite. Jedan od takvih saveza događa se u Gradu Sisku koji postaje grad odlagališta od medicinskog otpada do otpada iz brodogradilišta.

Tvrtka Remondis Medison d.o.o.bavila se zbrinjavanjem opasnog i neopasnog medicinskog otpada s privremenim dozvolama u Jastrebarskom više godina, a kada su protjerani iz Jastrebarskog, oni se uz pomoć lokalne vlasti i resornog ministarstva sele na isti način rada u Sisak. Tvrtka Rijekatank d.o.o. iz Rijeke mora seliti zbog pritiska građana iz Rijeke svoj pogon za preradu opasnog i neopasnog  otpada jer su smrad i onečišćenje zraka postali nesnošljivi za živjeti. Rješenje pronalaze dolaskom u Sisak uz maksimalno ubrzanje svih dozvola i procedura. Zelena lista će pomoći građanima Siska u njihovoj borbi da spriječe dolazak otpada iz cijele Hrvatske u Sisak, a Mirjana Malogorski privatna poduzetnica iz Siska, mjesto Praćno gdje se smješta otpad je rekla:  „U ožujku je Građanska inicijativa „Siščani ne žele biti smetlišćani“ uputila otvoreno pismo, između ostalih i ministru zaštite i okoliša Tomislavu Ćoriću, u kojem se traži odgovor – zašto se davalo razna odobrenja tvrtkama za zbrinjavanje opasnog otpada, za koje se godinama znalo da svojim radom ugrožavaju građane i koje su zbog toga bile otjerane iz tih mjesta. Radi se o tvrtkama Rijekatank do.o. iz Rijeke i „Remondis Medison d.o.o.  iz Jastrebarskog. Iz kojeg razloga su došle u Sisak, i to u blizinu obiteljskih kuća, gospodarskih objekata koje se bave preradom hrane i sl.?

Odgovor Ministra nije uslijedio!

Ova šutnja očito ide u prilog činjenici da se godinama sustavno uništavalo tvornice, opustošilo sela, ostavilo se i radnika i seljaka osiromašenog i razjedinjenog – kako bi se pogodovalo interesnim grupacijama da od Županije, ali i cijele države, naprave odlagališta i vrlo opasnog nerazgradivog otpada, kao financijski vrlo isplativog posla. Dragi Ministre, probajte ne disati a brojati novce, shvatiti ćete što je važnije. Nitko ne bi trebao misliti da ako je opasni otpad nešto dalje od njega, da ga neće stići ugroza. Ako hitno ne napravimo razvojni plan svih Županija, poduzetničku infrastrukturu, ako ne napravimo da birokratske ustanove služe svakom građaninu a ne obrnuto, nepovratno ćemo postati perspektivno najsiromašnija zemlja EU, u koju se naši mladi iseljeni sugrađani nemaju razloga vratiti.

 Siščani očekuju odgovor i pitaju:

Da li je moguće da nikome nije važno što je Sisak po povijesnoj baštini među najbogatijim u EU, da je bogat izvorima termomineralne vode, po sastavu jedinstvene u svijetu ( što su čak i stari Rimljani prepoznali), da je proglašen europskim gradom sporta za 2019 g., da je Sisačko – moslavačka županija bogata izvorima pitke vode, da  vrijedni ljudi rade na sredstvima EU kako bi zaštitili kesten i ostale prirodne resurse?  Siščani zaslužuju i znaju biti gospodari, a ne sluge!“

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here