Nove inovacije baka i djedova, po ideji Ivana Pogačića: Uskrsno ukrasno seosko dvorište usred Doma za starije i nemoćne osobe u Petrinji

Dio predvorja iza glavnog ulaza u petrinjski Dom za starije i nemoćne osobe u ovom Velikom tjednu popunilo je ukrasno uskrsno seosko dvorište sa svim oznakama i simbolima nadolazećeg velikog katoličkog blagdana. Ovo je prva postava-izložba raznog izgleda i veličina kokica, pilića, pijevaca, zečića… šarenih pisanica i razlomljenih obojenih ljuski… umjetnog cvijeća i drugih ukrasa …
Sav taj novi šareni tradicijski sadržaj vezan uz Uskrs nalazi se unutar drvene ograde koja je jedino već korištena, tijekom lanjskih Božićnih jaslica, postavljenih na istom mjestu ustanove za bake i djedove. Kao i za Božić 2018., sada je pred Uskrs 2019. ideju ovakvog ukrašavanja dao 78-godišnji Ivan Pogačić. Tu je treću godinu, stanovanje u Sisačkoj ulici zamijenio je domskim smještajem, a stolarsko zanimanje (odrađeno najdulje u Njemačkoj) ne da mu mira ni u zasluženoj mirovini.
– Zajedno s našom terapeutkinjom Martinom Matić složili smo gnijezda i raspodijelili druge ukrase. Nakon Božića čuvala se moja ograda i u nju smo slagali ovo uskrsno dvorište. Ima tu i mojih uradaka – veli inovativni član Doma za starije i nemoćne osobe.
– Ovdje su izloženi radovi više naših korisnika, posebno iz kreativne skupine koja se za Uskrs pripremala na nekoliko radionica. Tako imamo njihove unikatne oheklane pisanice obojene u raznim nijansama. Izrađeno je i 40-tak originalnih čestitki koje je Dom poslao srodnim ustanovama, prijateljima i suradnicima, što činimo i za Božić – kaže M. Matić.


Uskrsno ukrasno seosko dvorište ostat će do drugog tjedna, kada će u ovoj ustanovi završiti višednevna proslava Uskrsa. Uoči blagdana već je služena sveta misa, a svi po želji, i oni u stacionaru, kod pet svećenika se ispovjedilo i pričestilo. U dva glavna blagdanska dana blagovat će se hrana u tradiciji Uskrsa, a u utorak popodne ovdje će Uskrsni koncert održati Pjevački zbor Lira.
Priča Antuna Petračića

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here