Taborište, selo vatrogasaca: Tradicija se prenosi s oca na sina, majke na kćerku, i po četiri naraštaja u jednoj obitelji aktivni su u DVD-u

Danas i sutra, na Veliki petak i Veliku subotu, sva vatrogasna društva Grada Petrinje u svojim će župama sudjelovati u crkvenim katoličkim obredima uoči velikog blagdana Uskrsa. Čuvanje Isusovog groba postala je dužnost DVD-a, taj običaj redovno se unosi u godišnje planove i navodi u izvješćima o prethodnom radu. Čine to i vatrogasci Taborišta, kod kojih smo bili na zadnjoj Skupštini za 2018./2019., a naveli su lanjsku dvostruku duhovnu obvezu obavljenu u crkvi sv. Lovre u Petrinji i matičnom svetištu sv. Bartola u Hrastovici.
Iz godine u godinu za prigradsko Taborište može se reći kako je cijelo selo u vatrogastvu. – Ova tradicija prenosi se s oca na sina, s majke na kćerku, i po četiri generacije iz jedne obitelji aktivne su u DVD-u. Mi se ponosimo takvom tradicijom- kaže Ivan Palaić, predsjednik toga DVD-a i cijele Vatrogasne zajednice Petrinje, u kojoj je devet društava i javna postrojba.
Sveseoska privrženost vatrogastvu vidljiva je i sastava DVD-a, u kojem su 122 člana, deset operativnih i 19 s obavljenim liječničkim pregledima, 27 izvršujuća, 26 pričuvna, tri veterana, 18 mladeži, 20 djece-podmlatka… Imaju 20 ispitanih vatrogasaca, zapovjednika sa završenom vatrogasnom školom i – što je rijetkost na petrinjskom području- čak dvije vatrogasne sutkinje.
U prošloj godini izlazili su na tri gašenja požara raslinja i suhe trave, a u njihovu mjestu nije bilo ni jednog požara stambenih i gospodarskih objekata, „što je odraz preventivnog djelovanja svih naših članova i dokaz važnosti doprinosa DVD-a edukaciji stanovništva o zaštiti od požara“ naveo je I. Palaić u godišnjem izvješću za 2018.
Godišnji skup DVD-a zato je i velika svečanost cijelog Taborišta, a nakon službenog dijela nastavi se zabava domaćih i gostiju, uz bogato posluženje ića i pića, ovog puta s gulašom od divljači i odojaka s ražnja.
Za blagdan sv. Petra i Pavla, koji je i Dan Taborišta, redovito se održava prijateljsko natjecanje djece i mladeži, a službeno je taj uzrast u dvije ekipe sudjelovao na 24. županijskom natjecanju u Desnom Trebarjevu i za taj nastup pojedinačno na Skupštini primili uspomenice. Za dugogodišnju vjernost DVD-u nagrađeni su i odrasli članovi, a uručio ih je predsjednik Vatrogasne zajednice SMŽ Mijo Brlečić.
Uz Skupštinu DVD u Taborištu prvi put su javnosti predstavljena dva novokupljena auto-kombija Peugeot s prikolicama za prijevoz opreme. Namijenjena su vatrogascima iz Taborišta i Mošćenice, a nabavljena novcem kojeg je Vatrogasnoj zajednici doznačio Grad Petrinja iz višegodišnjeg duga. Službeno preuzimanje novih vozila obavit će se početkom svibnja na redovito godišnjoj Skupštini cijele VzGP, kojoj će domaćin biti Hrastovica.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here