Subotnje čuvanje Isusovog groba: Vatrogasci Petrinje i okolice u župnim crkvama

Članovi svih devet vatrogasnih društva Grada Petrinje sinoć su odrađivali svoju ustaljenu proljetnu obvezu: čuvanja Kristova groba u svojim matičnim župnim crkvama. Stari je to običaj i sveta dužnost u preduskrsnoj suboti dragovoljaca-gasitelja koji su u paradnim odorama, u dogovoru sa svojim župnicima, mirno i dostojanstveno, šutke i uspravno, po 10 ili 15 minuta odstajali ispred križeva s pokrivenim korpusom .
Velika subota je važan kršćanski blagdan, koji se slavi u dan prije Uskrsa. Zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje. To je dan tišine i molitve. Na Veliku subotu u Crkvi se zadržava kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Stoga vjernici posjećuju posebno uređen Božji grob u crkvi, mole se, meditiraju, zavjetuju, obraćaju…
U takvom ambijentu svetih mjesta, do večernjeg obreda Vazmenog bdjenja u noći Velike subote, vatrogasci Budičine, Taborišta i Hrastovice čuvali su Isusa u župnoj crkvi sv. Bartola u Hrastovici, članovi DVD Prnjavora Čuntićkoga u svetištu sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću, gasitelji iz Graberja i Gora svoju su su uskrsnu dužnost obavili u biskupijskom svetištu Majke Božje Gorske u Gori, članovi DVD Mošćenice u župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Slatini u Petrinji, a pripadnici DVD Petrinje u župnoj crkvi sv. Lovre.
Ovdje su se uz tijelo Kristovo smjenjivali zajedno i vatrogasci i u svojim povijesnim odorama pripadnice humanitarno-dobrotvorne udruge Hrvatska žena, a iz njihovih redova prvi puta dvije gospođe u posebnim narodnim nošnjama. Đurđa Škrinjarić i Vera Horvatinović odjenule su potpuno bijele lanene pokupske nošnje.
– U ovu tužnu subotu, za Isusa u grobu, došle smo u posebnoj bijeloj rubenini, bez ukrasa i jarko crvene boje, koja je karakteristična i uobičajena na nošnji našeg kraja. Ove bijele odore namijenjene su za tugovanje u korizmi i žalovanje u obitelji, i zbog toga nenametljivog izgleda – kazale su gđe Škrinjar i Horvatinović.
A tradicionalne svečane crno-bijele svečane odore Hrvatske žene, takve od početaka udruge osnovane u Petrinji još 1921. godine, nosile su Marija Dujnić, Ljubica Črepnjak i Marija Hercegović i s 15-tak vatrogasaca Petrinje podijelile tradiciju čuvanja Kristovog groba u Lovrinoj crkvi.
Ovakvu počast iskazali su jučer popodne od 18 do 20 sati.
Zapis: Antun Petračić

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here