Mala Gorica za blagdan sv. Jurja: Gulaš se kuhao kod veterinara Đure Bugarina, odojak ispekao Ivica Dražetić, jurjevski krijes zapalio Stanko Žugaj, župnik Mladen Vidak dolazi iz Žažine…

Petrinjsko prigradsko, prekokupsko mjesto Mala Gorica još je uvijek i klasična seoska sredina s poljodjelcima i stočarima, njivama, stajama i gnojem u njima, što došljak kroz naselje vidi po dvorištima i osjeća nosom. Mirno predvečerje ugodnog proljeća pod pritiskom južine raznijelo je po Maloj Gorici veliki, jaki, intenzivni vonj staja i svinjaca.
Ali, usred sela, taj oduvijek znan i nepromijenjen ruralni „miris“ stoke, pomiješao se s novim osjetilima, drugačijeg porijekla i vrste. Mjesto mu je u dvorištu kuće broj 102., a izvor velika kotlenka skoro do vrha puna gulaša od divljači. Kod umirovljenog veterinara i uglednika Male Gorice Đure Bugarina i njegovih nasljednika cijeli dan se pripremalo meso i kuhalo jedno od dva jela servirana gostima i domaćima na večeri u noći pred Dan sela, sv. Jurja, nebeskog zaštitnika ovog mjesta. Godinama ovdje dominira crkva u slavu i na spomen kršćanskog mučenika, odrubljene glave u vrijeme okrutnog rimskog cara Dioklecijana.
– Gulaš za večeru uoči našeg blagdana godinama se ovdje kuha, meso je iz Lovačke udruge Kuna Sela, a tu je i nekoliko članova vičnih ovom gurmanskom poslu- kaže nam domaćin, počasni predsjednik Kune Đuro Bugarin. Muškarcima je pomagala i snaha Nensi Majcan-Bugarin, a u smiraj dana trojica iz ove ekipe pažljivo i polagan cijeli sadržaj kotlenke kombijem su dovezli u dvorište i unijeli u župni dom. Na katu zgrade blagovalo se poslije polaganja vijenaca i svijeća uz križ na mjesnom groblju, odslužene svete mise,odsjaj jurjevskog kresa i prigodnog programa KUD-a Pokupljanka iz Bresta.
U župnikovoj kuhinji zatičemo ženski sastav Marinu Dobrenić, Oliveru Abramović i Mariju Vlahovac, zadužene za izgled stolova i klupa, slaganje tacni s kolačima i pladnjeva pećenice, koju je na ražnju ispekao Ivica Dražetić. Uz tri domaćice, kasnije su u podvorbi uzvanika u tri sobe župne kuće pomagale članice Pokupljanke. I tu su svirali tamburaši njihova KUD-a, a cijelo ovo društvo 12. svibnju u Hrastovici očekuje natjecateljska predsmotra sličnih folklornih družina za ovogodišnje nastupe na županijskom i državnim susretima.
-Fotografirajte prvi puta posebno proljetno okićen i ukrašen bunar u župnom dvorištu- savjetuju nam gospođe iz kuhinje, od kojih doznajemo da je za tu ljepotu zaslužna Ankica Tonković, a slično je cvjetno i zeleno uredila i cijelu crkvu sv. Juraja.


Uoči spomendana njihova zaštitnika, središte Male Gorice redovito osvjetljava jurjevski krijes, jedina takva tradicijska pučka manifestacija na području Grada Petrinje. Ispred crkve i područne osnovne škole, plamenikom iz plinske boce vatru je upalio Stanko Žugaj.
– Ovdje su ostaci rezidbe loze, granje od krčenja živica i srušenog javora i lipe s prostora oko crkve. Svi smo to dovozili i slagali mjesec dana prije paljenja krijesa. Koliko pamtim i koliko moji roditelji pamte, u našem mjestu ovo je tradicija koja traje jako dugo, niz godina. U pučkoj tradiciji paljenje krijesa predstavlja početak nove plodonosne godine – veli Mladen Marijašević, povjerenik Male Gorice i dopredsjednik Kluba veterana i dragovoljaca Domovinskog rata za Brest-Malu Goricu.
Pojedinačno, za slaganje jurjevskog krijesa 2019 godine, kažu nam u selu, posebne zasluga nose Ivica Dobrinić, Antonio Bugarin, Tomislav Ivančić, Ivan Slanec, Anton i Josip Milaković, a čast za prvu vatra, koja se brzo razbuktala silno visokim i jakim plamenom, pripala Stanku Žugaju.
U Maloj Gorici ne boravi stalno njihov župnik. Upravitelju vlč. Mladenu Vidaku sjedište je u Žažini, a skrbi o duhovnosti naroda ovog dijela Pokuplja i područja Grada Petrinje. Jurjevo im je najveći, najznačajniji i najvažniji blagdan, ujedno i Dan Male Gorice.
Autor: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here