Otvorena Bašt(in)a Banovine: Interpretacijski centar baštine Banovine predstavio svoj vrt-cvjetnjak i promovirao etno bojanku „Ajde curo pokaži svoje ruvo“

Prikladno uz ime svoje ustanove, Interpretacijski centar baštine Banovine, najnovija županijska ustanova s adresom u Petrinji, uređenjem svoga dvorišta u Gupčevoj ulici, posadio je cvjetnjak-vrt nazvan Bašt(in)a Banovine. Ta bašta i cijeli prostor posebnog i jedinstvenog izgleda, kakvog do sada Petrinja nije imala, uz puno dobre vibre, domaće pučke pjesme i plesove, prelijepe narodne nošnje i etno-kulturni sadržaj prvi puta otvoreni su javnosti.
Ravnateljica ICBB Martina Mladenović, svestrana i agilna mlada osoba s dva fakulteta, sukladno sadržaju večeri prikladno odjevena u narodnu nošnju, organizirala je dva događaja odjednom: otvaranje dvorišne bašt(in)e i promociju u njihovoj nakladi, druge po redu etno bojanke narodne nošnje Župe Hrvatski Čuntić. Sva ljepota i karakteristike ženske i muške nošnje iz pet sela toga dijela petrinjske Banovine pokazani su preko KUD Čuntićanka, pa je na slavljenja prirode i etno tradicije pozvano to malo, ali vrlo aktivno društvo.
– Hvala svima na ovom velikom daru, mi ćemo ustrajno nastaviti istim tempom jer ova ljubav prema našem kraju naš je vječni pokretač i motivacija- kazala je predsjednica Čuntićanke Katica Radošević.
– Etno bojanka nazvana „Ajde curo pokaži svoje ruvo“, druga je nakon ranije tiskane s motivima nošnje iz Viduševca kraj Gline. Namjera nam je objaviti cijelu seriju o svih 13 KUD-ova s Banovine koja su sudjelovala na Međunarodnoj smotri folklora 2017. u Zagrebu. Uslijedit će slična izdanja za Brest Pokupski, Hrastovicu i ostala društva- kaže M. Mladenović.
Uz KUD Čuntićanke u novom dvorištu-bašti zapjevali su i zaplesali članovi KUD Hrastovačka gora, te gošće iz Kutine, Vokalni sastav Rusalke, čija je članica Slavica Moslavac, znana etnologinja i muzejska savjetnica sudjelovala u svečanom predstavljanju „Ajde curo…“ O važnosti i potrebi ovakvog pothvata kazivale su također autorice fotografija i tekstova Veronika Filipec, K. Radošević i M. Mladenović.
Lijepom i za pohvalu predvečernjem proljetnom događaju umnogome je pridonijelo i samo okružje unutar prostranog dvorišta, po čijoj je cijeloj istočnoj strani u šest cvjetnih gredica posađeno 60-tak vrsta autohtonog domaćeg cvijeća i sezonskog voća-povrća. Na orijentacionim tablama svaki nasad-grm obilježen je brojem i još dodatno pojašnjeno žutom bojom jednogodišnja biljka, a trajnica zelenim znakom. Taj cvjetnjak-vrtić-bašt(in)a tek će vremenom pokazati svoju pravu bujnost i rodnost, a biljke penjačice već čeka drvena pasarela za rast i dodatno ukrašavanje.
Kako se ovdje na otvorenom namjeravaju održavati prigodni proljetno-ljetni sadržaji, za posjetitelje su izrađene i sinoć prvi puta korištene stolice-panjevi izrađeno od stabala u našoj okolini-hrasta, bukve, trešnje, bora i johe.
Općenito, cijeli ambijet pokazuje tradiciju i istiće baštinu Banovine, poput, po narudžbi pletenih runjaka za lustere osvjetljavanja dijela prostora nekadašnje gospodarske zgrade. Slična rasvjeta instalirana je i u susjednoj prostoriji, po čijim su zidovima izložene fotografije KUD-a Čuntićanka o njihovoj ženskoj i muškoj nošnji. Uz otvaranje bašt(in)e Banovine ujedno je u zgradi ove ustanove postavljena izložba članova Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart, a u glavnoj dvorani još traje i izložba dokumentarnih fotografija nas sisačko-moslavačkih i banovinskih novinara i fotoreportera.
Za uspomenu na 24. travanj 2019. Interpretacijskom centru baštine Banovine Ivan Radošević iz KUD-a Čuntićanka darovao je vlastito izrađen drveni zidni sat, Đurđica Dadović iz Petriarta uručila svoju sliku ulja na platnu, umirovljeni cvjećar Josip Bešlić poklonio mladicu stabla ginko bilobe, kakva su ogromna izrasla i u gradskom parku…
Ravnateljica ustanove M. Mladenović sinoć je obznanila kako više nije jedina zaposlenica: sada ih je četvero, novozaposleni su Katarina Bešlić, Predrag Vuić i Boris Savić.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here