Slijedećeg petka, 3. svibnja 2019., u Petrinji će se održati jedan nesvakidašnji događaj – promocija jedne dječje slikovnice.

„Što je nesvakidašnje u tome da se promovira neka slikovnica za djecu“, vjerojatno se pitaju mnogi, „kad takvih događaja ima sigurno nemali broj?“

E pa dragi moji, ovakvih sigirno nema!

Ova slikovnica po svemu je posebna. Radi se o horor priči prilagođenoj djeci vrtićkog uzrasta, radnje smještene u Petrinju, s tematikom, nažalost, vrlo dobro poznatom ne samo odraslima već i djeci, jer koliko god odrasli pokušavali djecu sačuvati od problema kojima se ona ne bi nikako trebala baviti ne možemo ih od njih sakriti. Djeca možda ne razumiju o čemu se radi, ali zato jako dobro osjećaju kada nešto nije u redu i nepogrešivo mogu razlučiti dobro od zla.

Slikovnicu potpisuje autorski dvojac Lovreković, Švragulja. Mario Lovreković, poznati pisac horor i nadrealnih priča i pjesama, idejni je začetnik i autor priče, a Ivana Švragulja, slikarica i učiteljica likovne kulture, je autorica ilustracija.

Priča o nastanku slikovnice ide ovako: Krajem ljeta 2017. godine održan je roditeljski sastanak u Dječjem vrtiću Petrinjčica, objektu Slap, skupine Suncokreti, na kojem su odgajateljice Gordana Pećirko i Marija Pavelić Tintor predložile da netko od roditelja napiše priču strave za djecu koju bi čitali na Halloween. Mario Lovreković, čiji sin je u to vrijeme pohađao Vrtić, prihvatio se pera i napisao priču naslova „Slatkica“. Svjestan toga kako je teško u književnom djelu namijenjenom djeci postići da ono bude istovremeno i zabavno i poučno, a da je još teže dozirati stravu za uzrast petogodišnjaka, priču je poslao na procjenu osobama koje su najkompetentnije za to: odgajateljicama Gordani Pećirko iz Petrinje i Ljerki Jakovljević iz Bjelovara, petrinjskoj slikarici i učiteljici likovne kulture Ivani Švragulji te profesorici hrvatskog jezika i književnosti Mariji Juračić iz Opatije. Njihove reakcije su bile pozitivne, stoga se Ivana Švragulja odlučila za ilustraciju, dok je Marija Juračić lektorirala tekst i napisala recenziju za samu priču.

O tome što će u stvari biti predstavljeno javnosti na promociji u petak, a bez da odamo previše o samom sadržaju priče, možda je najbolje citirati Mariju Juračić koja je u svojoj recenziji napisala: „Slikovnica Maria Lovrekovića ‘Slatkica’ neće vas dovesti u dilemu, trebate li knjigu darovati vašem djetetu, jer čim ju primite u ruke, znat ćete da je ta knjiga stvorena za njega i s užitkom ćete je čitati ili glumiti vašem malenom ‘Slatkišu’ ili ‘Slatkici’, a u potpunom doživljaju i proživljavanju priče pomoći će vam izvrsne, oku ugodne ilustracije slikarice i učiteljice likovne kulture Ivane Švragulje. Vaše će dijete ovu priču sigurno prihvatiti, jer je priča zanimljiva, napeta i lagano strašna, baš u mjeri u kojoj to djeca vole, kada puštaju mašti na volju, kada se u svom zamišljenom svijetu kreću u opasnim situacijama, ali razumnim dijelom svijesti kontroliraju taj imaginarni svijet.“

Izdavač slikovnice je udruga „Petrinjske staze“, a izdana je 2018. godine uz potporu Sisačko-moslavačke županije kao projekt „Prva hrvatska horor slikovnica za djecu“. Udruga će nakladu darovati svim dječjim ograncima knjižnica i čitaonica te dječjim vrtićima Sisačko-moslavačke županije.

Promocija slikovnice održat će se 3. svibnja 2019. u Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja s početkom u 18 sati, koju će uveličati nastup Gradskog dječjeg zbora HPD „Slavulj“ Petrinja voditeljice Vesne Brebrić te izlaganje radova slikarice Ivane Švragulje.

Svi „veliki“ i „mali“ gosti su dobrodošli!

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here