Sličnosti vatrogasaca i folkloraša Mošćenice: DVD i HKUD dijele istu mladež, pomažu se i surađuju!

HKUD Mošćenica i DVD Mošćenica su najznačajnija, najmasovnija i najaktivnija društva ovog najvećeg naselja (s 2500 stanovnika) Grada Petrinje. U njih se osobito izraženo isprepleću članstvo djece i mladih, vrlo dobra je suradnja i ispomaganje odraslih, a u razmaku od tri dana ovoga tjedna održali su svatko za sebe odvojene godišnje izvještajne skupštine za 2018.-2019.
Među 80 članova u četiri skupine folkloraša Mošćenice, dvije grupe su djeca s lani odrađenih 160 proba i 18 nastupa, odrasli plesači imali 200 proba i 40 nastupa, tamburaši 120 proba, a interna tamburaška škola trajala 104 sata. Zbog tih ukupnih 58 nastupa tijekom 2018. u društvu kažu kako za njih vrijedi „Svaki tjedan-nastup jedan“. Gostovali su po cijeloj Hrvatskoj, još bili u Austriji i Neumu, a kod kuće (su)organizirali Tamburaške susrete na Kupi, proslavu zaštitnika sv. Jakova, dječju smotru Pjesmom, plesom i tamburom kroz život, tradicionalni Božićni koncert…
Bave se humanitarno-korisnim radom (pakete darivali obiteljima u potrebi i sudjelovali u provedbi davanja uzoraka krvi za tipizaciju matičnih stanica), djeluju volonterski ( pet članica brinulo o 45 djece iz Mošćenice i Petrinja na morskom ljetovanju) i međunarodno (jedna članica sudjelovala na forumu žena u Strasbourgu)…
U prošloj godini HKUD Mošćenica raspolagao je s 130.000 kuna po projektima odobrenih od Grada Petrinje, SMŽ i Ministarstva kulture, a jednakim smjerom nastavljaju i ove godine. Sada se pripremaju za svibanjski pokaz tradicionalne svadbe uz kočije i konjske zaprege (sve će snimiti na DVD), te izdavanje njihove buduće himne „Mošćenica Kupu savila“ na tekst Darka ;Lipovca i glazbu Ivana Klekovića, voditelja tamburaške škole.
Novo razdoblje počinje uz novu trojku u vrhu vodstva. Na mjesto dosadašnjeg predsjednika Darka Zrile izabrana je Seliha Ferenčak (dosadašnja potpredsjednica), njenu dužnost preuzeo je dosadašnji tajnik Darko Lipovac, a novi je tajnik Senad Aldžić.
U DVD Mošćenice vodstvo ostaje nepromijenjeno: predsjednik Boro Pavičić, zapovjednik Davor Mlinarić, tajnik Ivan Kramarić vodili su u subotu na večer 12. godišnju poratnu izvještajnu skupštinu društva osnovanog 1979. Navedeno je kako kvalitetno surađuju s prijateljima iz KUD-a, po potrebi svojim kombijem voze njihovu djecu i odrasle, a jednako i vlastiti podmladak. U ovom DVD čak je 64 mladih, redovito sudjeluju na smotrama i natjecanjima, lani su sa županijskog i šest cup natjecanja donijeli prepuno pokala za dobre plasmane i rezultate. Svim sudionicima i njihovim trenericama za uspomenu na postignuća u 2018. uručeni su vatrogasni kipići i zahvalnice. Nagrađeni su i članovi s 10, te veterani s 40 godina u ovom društvu.
U Mošćenici se nije gasio ni jedan požar, ali su vatrogasci intervenirali ispumpavanjem poplavljenih podruma, uređivali okoliš, sudjelovali u manifestacijama cijelog naselja, svečanostima sv. Jakova i župne crkve na Slatini u Petrinji, programima Vatrogasne zajednice Grada Petrinje…
Za sve učinjeno dobili su pohvale gostiju skupštine, među kojima je prvi puta nazočio novi župnik crkve Preobraženja Gospodnjeg vlč. Davor Ceković i DVD-u darovao župnu garažu do sada korištenu uz kapelu sv. Jakova.
A gradonačelnik Petrinje, zastupnik u Hrvatskom saboru, Darinko Dumbović ( Mošćeničanin i počasni član ovog DVD) najavio je za Mošćenicu ulaganje od 150 milijuna kuna i to planiranom gradnjom novog vatrogasnog doma, skorašnjim dovršenjem aglomeracije vodovoda i odvodnje, te najprije, već u svibnju, otvorenjem Poslovne zone u kojoj su prodane sve parcele.
Novo okupljanje vatrogasaca slijedi već u srijedu 1. svibnja u Nebojanu, gdje će se blagdanom Josipa radnika slaviti Dan sela i mjesnom DVD predati na korištenje novo spremište. Svečane odore oblačit će se i u petak 3. svibnja kada je DVD Hrastovica domaćin godišnje izvještajne skupštine cijele Vatrogasne zajednice Grada Petrinje. Tada će se obaviti i primopredaja novih vozila, od kojih su dva kombija Peugeot s prikolicama i oznakama društava Taborišta i Mošćenice, a registrirana SK 441-IH i 442-IH bila parkirana za skupštinu u Mošćenici. Također u Hrastovici, svetom misom u crkvi sv. Bartola iduće subote na blagdan sv. Florijana, izaslanstva svih društava Petrinje obilježit će spomen dan svoga nebeskoga zaštitnika.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here