Profesorica Ljerka i likovi iz priča

Tema ovogodišnje Noći knjige Omiljeni likovi iz svijeta knjige i stripa nadahnula je i profesoricu Ljerku Iharoš, voditeljicu Dramske skupine Knjižnice i čitaonice Glina pa je s djecom pripremila igrokaz pod nazivom Lik iz priče.
Učenicima Srednje škole Glina omiljena, ova samozatajna nastavnica druži se s njima i u vannastavnim aktivnostima – smišlja predstave, priprema ih za nastupe i recitacije na školskim priredbama, za nastupe na LiDraNu i natjecanja iz  hrvatskog jezika…
Posjetiteljima događanja Knjižnice i čitaonice Glina Ljerkin  angažman poznat je odavno – i kroz rad s djecom i kroz moderiranja susreta s poznatim piscima. Igrokazom Lik iz priče nastup Dramske skupine Knjižnice i čitaonice Gina predstavljen je prvo štićenicima Doma za starije osobe Glina, a potom, istog dana, povodom Noći knjige, i građanstvu. Čitava plejada likova, od Pepeljuge, Snjeguljice i Trnoružice do Sonje, Raskoljnikova i Ibsenove Nore, nastupila je pred oduševljenim mnoštvom prepune knjižnice u utorak 23. travnja, a kad bi netko od djece iz publike nakon pitanja “Tko sam ja?” odgonetnuo odglumljeni lik, dobio bi bombon.

Zamolili smo profesoricu Ljerku da podijeli s nama svoje iskustvo rada s Dramskom skupinom glinske gradske knjižnice, posebno onog na igrokazu Lik iz priče.

Evo što nam je rekla:

„Knjižnica je oduvijek za mene bila mjesto sretnih trenutaka, prekrasnih ideja, utjehe, a ponajprije prekrasne suradnje i slobode stvaranja. Užitak je bio „odraditi“ nešto za naše tete knjižničarke i uvijek smo moji srednjoškolci i ja rado obilježavali pojedine dane. Onda mi je Suzana predložila da malo proširim svoju aktivnost te da u sklopu Knjižnice i čitaonice osnujemo Dramsku družinu u kojoj bi „glumci“ bili osnovnoškolci. Moram priznati da sam se nakon 20 godina rada sa srednjoškolcima pitala hoću li ja to moći. Suzana se nasmijala i rekla da ona uopće ne sumnja u mene, i to je bilo dovoljno. Beskrajno sam joj zahvalna na ovom iskustvu jer mi je otkrilo jedan novi „mali“, a zapravo veliki svijet u kojemu uživam. Mali, jer su oni puno manji od mojih srednjoškolaca, a veliki jer njihova mašta nema granica. Sastajemo se srijedom u 19.00 jer Osnovna škola Glina radi u dvije smjene, a dok čekamo „popodnevne“ da dođu, obavezno ispričamo jedni drugima sve novosti od zadnjeg sastanka. Jedino što ne vole je preskakanje sastanaka srijedom, a to mi je dovoljan pokazatelj koliko im je stalo i koliko vole sudjelovati u svemu vezanom uz nastanak predstave. Počeli smo u rujnu, a do sada smo imali već tri nastupa, tri ozbiljne predstave. Obilježavanje Noći knjige je naš četvrti ozbiljno odrađen nastup! Često su mi govorili da žele još i još teksta i da im ono što sam predvidjela za njih, nije dovoljno. Budući da ih je 15, nije lako svima dati neograničen prostor jer se razvučena predstava nikome ne gleda. Njihova je želja za mene bila ideja kako osmisliti Noć knjige i temu Koji si lik. Na jednom su sastanku dobili domaću zadaću (nitko od njih 15 nije negodovao i rekao da mu se to ne da!): trebali su u kratkom sastavku opisati kakav je lik za njih superjunak. Sljedeći smo put čitali njihove sastavke i razgovarali, a onda sam lakše odlučila koga ću im dodijeliti. Odabrala sam uglavnom oblik monologa kako bi imali puno teksta, a oni koji su imali dijaloge, također su dobili dobar komad. I opet, nitko se nije uplašio količine, uglavnom su ga naučili već za sljedeći put i tako smo uspješno pripremili još jedan nastup. Pažljivo su odabrali odjeću i frizure, rekvizite, našminkali se i sve se to opet savršeno uklopilo u cjelinu. Bili su oduševljeni što imaju dva nastupa u danu, ali i što s njima nastupaju malo odrasliji, srednjoškolci. Ovakvu ozbiljnost, odgovornost i predanost ne očekujete ni u svijetu odraslih, ali moji mali glumci su sve to. I još su nešto: nepresušan izvor radosti, smijeha do suza, elana i želje da nikad ne stanete. Sve u svemu, kad se spoji ljubav i želja, uspjeh ne izostaje, a još kad se naše Suzana, Ivana, Zrinka i Lidija tako lijepo nasmiju i kažu: „Bili ste super!“, tko bi želio prestati?“

Lidija Klobučar

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here