Maj je započeo s hladnoćom

Maslačci u ledenom sumraku zadnje travanjske noći drhte na vjetru i mokrini pored zgrade petrinjskog fakulteta. U daljini se vidi dvorana i zgrada obližnje osnovne škole.

Autor:Miroslav Šantek

ČINI SE DA NITKO VIŠE ne može prognozirati sa sigurnošću kakvo će biti vrijeme kroz godinu, jer svjedoci smo velikih klimatskih promjena koje se počinju događati pred našim očima i s kojima ćemo u skorijoj budućnosti možda imati problema. Prije nekoliko dana, kraj travnja je ličio na vruće dane lipnja, a onda se sve promijenilo i hladnoća se vratila. Iz kratkih rukava u debele i tople jakne.

Mladost pored stare fontane u petrinjskom parku. Uskoro će cvijeće posvuda procvasti i zamirisati, lišće će se progustiti, a noći će postati tople, čarobne i prepune te mladosti koja se ljubi na klupama u mraku parka.

MAJ ILI SVIBANJ, a u našim krajevima najčešći izraz za njega je peti mjesec je upravo stigao prohladan i neugodan.Postoji mogućnost da će za nekoliko dana ponovno jako zatopliti i da ćemo zaboraviti na ovu hladnu frontu, ali što je tu je. Za mnoge ljude najljepši mjesec, onaj pun proljeća, cvijeća i ljubavi je pred nama. Evo kako su ovaj mjesec opisivali stari Petrinjci – ljudi koji su ga osjećali davno prije nas, a čije je zapise u svojoj knjizi Blagdan i svagdan petrinjski  povjesničar Ivan Rizmaul.

Petrinjski povjesničar Ivan Rizmaul je autor knjige Blagdan i svagdan petrinjski

SVIBANJ SE SAV zavio u jedan cvijet, sav je u jednoj roži. U te dane petrinjska je okolina u prelijepom ruhu.Buja svježe zelenilo i cvijeće, zrak je pun mirisa, a od rane zore odjekuje pjev mnoštva ptica.Ponekad se ovoj ljepoti podredi i vrijeme, iako je svibanj počesto hladan i vjetrovit. Gdjekad su noći hladne i rosne, a bude i mraza. Po dolinama i bregovima bude od mraza dosta kvara, ponajprije u petrinjskim vinogradima. Najveća je prijetnja do Sv. Sofije (15.V.) kad će narod reći Sofija vino popija. Kada minu ledeni sveci, mine i strah od mrazova. Za Filipovo (3.V.) nastaje doba da se sije kukuruz. Kad dud prolista, kukuruz treba posijati u zemlju.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here