Nebojan proslavio sv. Josipa radnika: Na Dan sela otvoreno spremište DVD-a

Prvi svibanj je međunarodni dan rada, ali i spomendan sv. Josipa radnika, zaručnika Marijinog i Isusovog hranitelja, od 1687. godine zaštitnika hrvatskog naroda. U pokupskom mjestu Nebojanu od davnine je katolička kapela ovog sveca i zato je 1. svibnja godišnji praznik. Dan naselja svečano i prigodno proslavljen je ove srijede.
Nakon nekoliko kišnih i prohladnih dana, prvosvibanjski proljetni dan bio je prava prilika domaćim ljudima za pripremu roštilja i kotlovina na otvorenom, što su za svoju obitelj u dvorištu usred Nebojana učinili uskoro bračni par Ines Vuić i Marko Žugaj.
Sada je ovdje najmlađe dijete cijelog Nebojana tek šest mjesečna Jana, prvo dijete mame Martine, zaposlenice Gradske uprave Petrinje ( i stalne članice HPD Slavulj ) i tate Zorana Rupčića, na privremenom radu u Austriji. Ovo troje mladih povećali su skupinu slavljenika Dana Nebojana 2019. godine, u sklopu koje je najprije u kapelici nebeskog zaštitnika svetu misu služio, i još dvije dužnosti obavio, gost svećenik Darko Ceković, župnik Preobraženja Gospodnjeg na Slatini u Petrinji, uz domaćeg župnika iz Gora, rektora tamošnjeg Marijinog svetišta Paška Glasnovića.
Na mjesnom groblju Mir vječni petrinjski župnik predvodio je molitvu ispred glavnog križa nakon polaganja vijenaca izaslanstava Grada Petrinje, Vijeća mjesnog odbora, udruga, stranaka….
U središtu Nebojana ista izaslanstva položila su cvijeće i svijeće uz spomenik poginulim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora ovoga kraja.
Darko Ceković je blagoslovio novo spremište DVD Nebojana, nazočne domaće vatrogasce, te brojne goste pozvane na ovu svečanost. Vrpcu je prerezao gradonačelnik, saborski zastupnik Darinko Dumbović, uz isticanje značaja slobodnog Nebojana u Domovinskom ratu, važnog mjesta u obranjenom i neokupiranom pokupskom području Grada Petrinje. Domaće vatrogasce je naveo kao važne partnere Grada Petrinje, a sve je pozvao na izradu projekata za dobivanje sredstva iz EU. Posebno je istaknuo kako će se iz proračuna Grada ove godine vatrogascima cijele Petrinje za tri milijuna kuna nabaviti nova oprema i vozila.
Predsjednik Mjesnog odbora Josip Aberlić ( ujedno i tajnik seoskog DVD-a) ističe veliku potporu Grada i osobno gradonačelnika za njihovo društvo, jedinu udrugu u Nebojanu, i glavnog nositelja društvenog života za oko 140 stanovnika, uglavnom starije životne dobi. J. Aberlić kaže kako je iz njihova DVD potekla ideja o uređenju prostora i izlaganju ostataka ratne skele preko Kupe između Nebojana i Letovanića, koja je zbog jedinog načina evakuacije prognanika s Banovine u ljeto 1991. nazvana Skela spasa i ostat će trajan spomen na Domovinski rat u ovom kraju.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here