Sisačka opća bolnica Dr. Ivo Pedišić priključila se ovogodišnjem „Lila tjednu – tjednu ženskog zdravlja“,

Od 6. do 12. svibnja 2019. godine u sklopu „Lila tjedna – tjedna ženskog zdravlja“ sve žene moći će na Odjelu ginekologije i opstetriciju besplatne preventivne preglede na HPV virus. Sve zainteresirane žene mogu se za pregled naručiti na broj telefona 044/533-248, a uzimanje obrisaka za HVP obavljat će se ponedjeljak i petka od 16 do 18 sati, utorak, srijeda i četvrtak od 13 do 15 sati, a u subotu od 11 do 13 sati. UZV pregledi, u smislu prevencije raka jajnika, radi pak svaki ponedjeljak od 13 do 15 sati.
– Više od 99 posto raka vrata maternice uzrokuje HPV virus, a godišnje od ove bolesti oboli gotovo 300 žena. Oko 100 ih nažalost i umre. Hrvatska je trenutno na pretposljednjem mjestu u EU po obavljenim preventivnim pregledima, a s obzirom da preventivni pregledi spašavaju život i naša bolnica priključila se Lila tjednu sa željom da animiramo žene da obave preventivne preglede koji im doslovno mogu spasiti život- najavljuje sisačka ginekologinja dr. Željka Josić koja je i inicirala priključenje sisačke bolnice ovoj akciji za sve zainteresirane žene u dobi od 30 do 50 godina.
Naime, Lila tjedan je javno zdravstvena akcija koju je pokrenula Udruga Nismo same i kojom se ženama želi poslati poruka da vodeći brigu o drugima ne zaboravljaju sebe i da moraju voditi brigu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Prevencija je izuzetno dostupna, a jednostavna pretraga može spasiti život.
Inače, proteklih tjedan, u suradnji s Udrugom SVE za NJU proveden je i niz edukativnih tribina za roditelje i učenike osnovnih i srednjih škola o važnosti preventivnog cijepljenja protiv HPV virusa, koje je besplatno za učenike osnovnih škola, a bez obzira na to procijepljenost u Hrvatskoj je i dalje daleko ispod EU prosjeka. Svi srednjoškolci imaju mogućnost besplatnog cijepljenja do 1. srpnja 2019.godine.
Pozivamo žene da se odazovu ovim našim preventivnim pregledima u sisačkoj bolnici jer oni uistinu mogu spasiti živote.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here