Cijeli vikend uz praznik sv. Florijana: DVD Hrastovica domaćin Vatrogasne zajednice Grada Petrinje, kombije preuzeli Mošćenica, Taborište, Nebojan i Budičina

Vatrogasnu zajednicu Grada Petrinje čine dobrovoljna društva iz Petrinje, Gora, Graberja, Taborišta, Budičine, Hrastovice, Prnjavora Čuntićkog, Nebojana Mošćenice i Javna postrojba, u kojima je ukupno 856 članova, a među njima 125 izvršujućih, 311 pričuvnih, 103 aktivnih i žena, 281 mladeži i djece, 29 veterana i sedam počasnih. Svi oni djeluju za 55 naselja i 25.620 stanovnika. Zajednica je osnovana 1993. u ratnom progonstvu u Lekeniku, lani je proslavila 25 godina.
Kao i u cijelom hrvatskom vatrogastvu, na današnju subotu 4. svibnja i u Petrinji se slavi spomendan nebeskog zaštitnika sv. Florijana. Za članove Vatrogasne zajednice Grada Petrinje na večer će se blagdanska misa služiti u župnoj crkvi sv. Bartola u Hrastovici, gdje je već sinoć bilo posebno svečano i zapamtiti sv. Florijan 2019.
Kod domaćeg DVD-a održana je redovita 26. godišnja izvještajna Skupština svih deset članica zajednice Grada Petrinje, a prethodila je primopredaja četiriju kombija, od kojih dva novokupljena Peugeota s prikolicama za opremu. Vrijedna su 470.000 kuna, a namijenjena DVD-ovima Mošćenice i Taborišta, pa su dosadašnji Opel Mošćeničana iz 2003. dobili Nebojan, a Ford od Taborišta iz 1989. „preselio“ u susjedno selo Budičinu.
Predsjednicima-zapovjednicima ovih društva dokumentaciju i ključeve vozila uručio je gradonačelnik, saborski zastupnik Darinko Dumbović, a kombije blagoslovio Damir Ceković, župnik crkve Preobraženja Gospodnjeg na Slatini u Petrinji, uz kapelana policije Ivana Borića i trajnog đakona Vjekoslava Uvalića. Nakon sjednice Skupštine u društevnom domu Hrastovice večeru je blagoslovio domaći župnik p. Igor Barišić.
Dragovoljci DVD-a i profesionalci Javne postrojbe uz osnovnu zadaću spašavanja ljudi i imovine ugrožene požarom ili elementarnim nepogodama, interveniraju izvanredno i neplanirano u mnogim drugim prilikama i situacijama na terenu. Redoviti su u vlastitom osposobljavanju i usavršavanju, provedbi vježbi i natjecanja, sudjelovanju u društvenim, kulturnim i vjerskim aktivnostima svojih matičnih sredina i obavljaju niz drugih zadaća prema zakonu iz djelatnosti vatrogastva i procjeni ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija Grada Petrinje.
O svemu tome, s osnovnim naznaka iz rada svakog DVD u 2018., izlagali su predsjednik, zamjenik predsjednika i zapovjednik Vatrogasne zajednice Ivan Palaić, Boro Pavičić i Zvonimir Ljubičić.
Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović pohvalio je sveukupnu neprekidnu vatrogasnu skrb o čovjeku i ljudima u nevolji i potrebama i izrazio osobno zadovoljstvo rješavanjem dugogodišnjih financijskih dugova Grada prema Zajednici, što je omogućilo sadašnju kupnju dva nova vozila i još narudžbu nove kompletne auto-cisterne kapaciteta 8000 litara vode, koju će Petrinja dobiti ove jeseni. Najavio je vatrogascima i nadalje sredstva iz proračuna, u idućoj godini spremnost od milijun kuna za opremu, ali i sugerirao izradu projekata za jače i stalnije oslanjanje na fondove EU.
– Vi niste naš trošak, nego nadgradnja i dobitak, a u kriterijima financiranja novih vozila i uređenja domova-spremišta prednost će imati važeće dozvole i brojnost djece i podmlatka- kazao je D. Dumbović.
U dnevni program gradonačelnika za ponedjeljak 6. svibnja unijet je prijam vatrogasnog izaslanstva Petrinje u povodu današnjeg sv. Florijana.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here