Koncertom u Glini otvoren 13. Međunarodni orguljaški festival

Koncertom u župnoj crkvi Sv.Ivana Nepomuka u Glini u subotu 4. svibnja 2018. u 20,00 sati otvoren je 13. Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae. Nastupili su sopranistica Valentina Fijačko Kobić i orguljaš Alen Kopunović Legetin na orguljama koje su imale kolaudaciju krajem prošle godine– najvećima u Sisačkoj biskupiji. Osim muziciranja, cilj festivala je upoznati širu javnost s velikim gubitkom orguljaške baštine koju je pretrpjela Sisačka biskupija u Domovinskom ratu, ali i potaknuti obnovu postojećih instrumenata. Svima zaslužnima za realizaciju na početku je, u kratkom je obraćanju zahvalila predsjednica Udruge Ars organi Sisciae Valentina Badanjak Pintarić. Govorila je i o stanju orgulja u crkvama na području naše biskupije.
Festival je otvorio sisački biskup Vlado Košić istaknuvši kako orgulje kao kraljica instrumenata podižu čovjekov duh te ispunjavaju srca duhovnošću i uzletom prema Bogu. Otvorenju festivala nazočili su i predstavnici gradskih i županijskih vlasti – glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, kao i domaćin koncerta – župnik župe Sv. Ivana Nepomuka u Glini vlč. Ivica Mađer.
Od 4. do 12. svibnja festival se održava u Sisku, Selima, Martinskoj Vesi, Glini, Petrinji, Voloderu i Ivanić-Gradu, a organizatori su i ovoga puta publici doveli brojne vrhunske svjetske glazbenike. Ove večeri akustika crkvenog prostora, izvrsno muziciranje na zaista moćnim orguljama i anđeoski glas sopranistice Valentine Fijačko Kobić stvorili su zaista poseban ugođaj na dobro posjećenom koncertu u glinskoj crkvi. Pored publike iz Gline i okolice, stigli su i ljubitelji ove vrste glazbe iz Zagreba i Siska. U znak pažnje i zahvalnosti, glazbenicima je darovano vino kao i po košara domaćih proizvoda koje su pripremile članice Udruge žena poduzetnica Banovine Marija Borić i Viktorija Šogorić.
Oduševljena publika nagradila je izvođače glasnim i dugotrajnim pljeskom, a sjajni glazbenici su im poklonili izvedbu još jedne „Ave Maria“. Razišao se polako taj oduševljeni svijet u kišnu noć, svatko svojim putem. Dotaknuti čarolijom glazbe na koju malo tko može ostati ravnodušan, pamtit će, vjerujem, ovu veličanstvenu večer. Jer, ne događa se takva divota ovdje često – večeras pa tko zna kada opet…Zato, ukaže li vam se prilika – dođite na neki od koncerata u ovom festivalskom tjednu…Sigurno je – nećete požaliti…
Katica Gašljević Tomić

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here