Nakon 30 godina u srcu petrinjske Banovine-Banije: Pokraj zidina hrama velikog mučenika sv. Georgija ( Đorđa, Đurađa) slavljen pravoslavni Đurđevdan

Danas, 6. svibnja je Đurđevdan, po julijanskom kalendaru blagdan velikomučenika svetog Georgija, ili svetog Đorđa, osobito štovanog i slavljenog u Srba uz naziv sv. Đurađ. Po predaji ( koju štuju i katolici, srodnog imena sv. Juraj) taj rimski vojnik (280.-303. godine) u gardi cara Dioklecijana mučenički je stradao u progonu kršćana, a u banovinskom selu Jošavici, na području Grada Petrinje, ostaci su Božjeg hrama sv. Georgija.
Crkva je vrlo stara, sagrađena čak 1777. godine, rušena u Drugom svjetskom ratu, obnovljena 60-tih godina prošlog stoljeća, granatirana 4. kolovoza 1995. u oslobodilačkoj operaciji Oluja i od tada bez krovišta s otvorenim svodom, ali uz originalni visoki toranj s križem, još uvijek stabilnim i dominirajućim u ovom bregovitom selu.
Uz runirane zidine crkve, unatoč stalne kiše i neobične hladnoće za ovo doba godine, danas popodne slavljen je pravoslavni sv. Georgije. Na poziv petrinjskog paroha Saše Umićevića okupili su se pripadnici pravoslavne vjeroispovijedi, koji su sudjelovali u obredu rezanja Slavskog kolača i posveti koljiva, a nekoliko ih na ulazu u zapušten hram upalilo žute svijeće s osobno poželjenim nakanama.


Slavski kolač i uz njega koljivo ( u ovakvom obredu neizostavnu kuhanu zaslađenu pšenicu s orasima) pripremila je Milijana Nožinić, kuma ovogodišnjeg slavlja sv. Georgija u Jošavici. S obitelji je prva susjeda crkvenog hrama, a poslom u Srpskom narodnom vijeću u Zagrebu.
– Ovo je ovdje prvo slavljenje današnjeg sveca nakon punih 30 godina, zadnje je održano 1988. Hram je godinama zarastao i obrastao, a lani u radnoj akciji okrčen je i uređen okoliš, uz sudjelovanje mještana i pomoć Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj. Današnji Đurđevdan organiziran je uz pomoć nas domaćih iz Jošavice i pomoć okolnih sela Grada Petrinje i susjednih mjesta Sunje, s područja Petrinjske parohije – doznajemo od kume M. Nožinić.
Na kraju crkvenog obreda slično kumstvo za iduću godinu ( s glavnom obvezom izrade Slavskog kolača i koljiva) preuzeo je mladi mještanin Ljubomir Zubanović, vlasnik OPG s tovom krava muzara čije mlijeko uredno preuzima Vindija.
– Ovdašnji stanovnici predlažu početak obnove hrama velikomučenika sv. Georgija, ali nema financijskih mogućnosti. Kažem im kako će to pričekati, a važna je duhovna obnova. U materijalnu obnovu ovog spomenika kulture i zaštićene baštine morat će se uključiti i država Hrvatska, preko svoga Ministarstva kulture- veli nam petrinjski paroh S. Umičević.
Na proslavu Đurđevdana u Jošavicu tijekom popodneva, nakon produžene izvanredne sjednice Gradskog vijeća Petrinje stigao je i gradonačelnik Darinko Dumbović i s njime vijećnik srpske nacionalne manjine Mile Zubanović.
Pod šatorom uz zidine sv. Georgija, sklonjeni od kiše i sjeverca s obronaka Zrinske gore, svi nazočni blagovali su domaću banovinsku hranu – janjetinu i odojak, uz aperitive domaćih banovinski-banijskih žestica, neizostavnih rakija od šljive ili kruške i popularno Jelen pivo.
Tekst: Antun Petračić
Fotografije: Miroslav Šantek

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here