Prijam gradonačelnika Petrinje u povodu vatrogasnog sv. Florijana: Za vozila i opremu ove godine tri milijuna kuna

U petak sjednica Vatrogasne zajednice, u subotu misa na blagdan zaštitnika, danas, u ponedjeljak, svečani prijam kod gradonačelnika Petrinje-trodnevno je obilježavanje-slavljenje svih vatrogasaca Grada Petrinje 4. svibnja, blagdana svetog Florijana.
Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrastovice bilo je nositelj dviju svečanosti: u Pučkom domu Stjepan Radić održana je 26. sjednica Vatrogasne zajednice Grada Petrinje, a dan kasnije u crkvi sv. Bartola svečana blagdanska misa za sve vatrogasce.
– Ovo je naša prva takva dvostruka organizacija, na koje smo ponosni i radosni. Sve je proteklo u najboljem redu, a posebni značaj imala je primopredaja ključeva četiriju kombija društvima Mošćenice, Taborišta, Nebojana i Budičine. Sada ćemo se pripremati za domaćinstvo 15. lipnja 2.sportskih igri vatrogasaca, a najvažnije zadaće predstoje nam kod dovršenja obveza uz početak izgradnje našeg doma-spremišta. Kupljeno je gradilište i na njemu smo već postavili prijenosni kontejner za držanje najosnovnije opreme – kaže predsjednik ovog DVD Josip Karaga.
U ime domaćina sjedio je u službenom vodstvu sjednice Skupštine, a sa svojim Hrastovčanima i ostalim vatrogascima, uz društvene barjake, za sv. Florijana u sv. Bartolu nazočili zajedničkoj svetoj misi, predvođenoj župnikom p. Igorom Barišićom.
U ime Grada nazočila je zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb, dok je gradonačelnik i zastupnik u Hrvatskom saboru Darinko Dumbović u petak predsjednicima-zapovjednicima četiriju društava uručio ključeve vozila, a u povodu sv. Florijana danas čelnike DVD-ova primio u gradskoj vijećnici.


– Dobro sam upoznat s radom i potrebama svakog od vaših devet društava i Javne postrojbe. Vi ste partneri Grada i nastavit ćemo rješavati prioritete, samo u ovoj godini u vrijednosti tri milijuna kuna za već kupljena dva nova kombi vozila i jesenski dolazak kompletne auto cisterne. Cijelom vatrogasnom domu Petrinje predstoji energetska obnova, vatrogasci Mošćenica dobit će svoj dom, za dom u Gori treba napraviti dokumentaciju, u Taborištu predstoji uređenje dječjeg igrališta i ujedno poligona za uvježbavanje mladih, u Hrastovici slijedi izgradnja, a u Prnjavoru Čuntićkom potrebe DVD uklopit će se u projekt Vrata Banovine Za sve ovo važni su dokumenti i projekti, izrađujte ih, a novce ćemo iznaći – na današnjem susretu za sv. Florijana kazao je Darinko Dumbović.
Za uspomenu mu je predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje Ivan Palaić uručio umjetničku sliku nebeskog zaštitnika vatrogastva.
Dobivanje novokupljenih ili rabljenih kombija obradovalo je četiri društva, a posebno su kombi preuzet od DVD Mošćenice označili Nebojančani. Oni su sa Skupštine Zajednice kroz svoje mjesto u subotu ujutro prošli sirenom i svjetlima vozila Opel SK 253 GB, a odmah su ga koristili za novi dolazak u Hrastovicu na misu i danas u Petrinju na prijam gradonačelnika.
Domaćini dvaju programa u Hrastovici preuzeli su u svoje ruke sve obveze popratne organizacije. Prve večeri članove Skupštine i brojne goste počastili su krepkom lovačkom juhom, vrućom janjetinom i odojkom s ražnja, a ića i pića ostalo je za ponuditi i večer kasnije, poslije svete mise.
Tekst i foto: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here