Od MOST-a NL Sisak je na našu adresu stiglo otvoreno pismo u kojem propituju situaciju u Sisku glede zbrinjavanja otpada te traže odgovore na pitanja. Pismo MOST-a prenosimo u cijelosti.

PS-portal

 

DA LI JE NA POMOLU NOVA PRIJEVARA SIŠČANA VEZANA UZ „SMEĆE“ ??

Na 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Siska, na prijedlog MOST-a NL Sisak uvršten je, a onda i jednoglasno usvojen zaključak vezan uz obradu i zbrinjavanje opasnog i neopasnog otpada kojim se Gradsko vijeće protivi izdavanju dozvole za gospodarenje opasnim i neopasnim otpadom tvrtki Rijekatank d.o.o. iz Rijeke te izdavanju građevinske dozvole istoj tvrtki, te kojim se traži da se izmjenama i dopunama prostornog plana Grada Siska zabrani gospodarenje opasnim otpadom na području poslovne zone Novo Pračno.

U vremenu koje je prethodilo stavljanju ove teme na dnevni red sjednice Gradskog vijeća, unatoč inače vrlo rječitim oporbenim vijećnicima (HDZ i partneri), ali i još rječitijoj Gradonačelnici, bilo je dugo razdoblje „zanimljive šutnje“.

A kako u toj šutnji ne bi bili sami, pomogli su im na žalost i mnogi mediji (vaši, naši …. tiskani, digitalni i dr.).

Da nije bilo Inicijative „Siščani ne žele biti Smetliščani“ i dva mala vijećnika MOST-a, sve bi prošlo po već dobrom starom scenariju – „Kada su interesi viši, stranačke boje su nebitne“ ! Ali isto tako da u ovom trenutku MOST NL nije imao predsjednicu Gradskog vijeća, koja po zakonu sastavlja dnevni red sjednice, nikada ova tema na dnevni red sjednice ne bi niti došla.

Ali ovih dana (15-ak dana nakon sjednice GV-a) počele su kružiti priče po Gradu, među običnim ljudima, kako je (opet u tajnosti) dogovorena nova lokacija za gradnju postrojenja za obradu i zbrinjavanje opasnog i neopasnog otpada tvrtke Rijekatank d.o.o. Rijeka i to na području bivše tvrtke Herbos, iako smo na samoj sjednici GV, od vrlo iskusnog stručnjaka za zaštitu okoliša, čuli kako je studija za ovu investiciju i više nego manjkava, kako je nejasno što se i na koji način obrađuje i kako zbrinjava, kako su ljudi protiv ove investicije (što je potkrijepljeno s više od 2600 potpisa građana PROTIV iste), kako Siščani ne žele još jednu tvrtku za zbrinjavanje otpada u gradu.

Da li šutnja znači da je ova realokacija investicije već bila dogovorena ??

Također, dok se bitka i „šušur“ vodi oko Rijekatanka, u isto vrijeme tvrtka Remondis Medison d.o.o. Draganić, koja se bavi zbrinjavanjem opasnog i neopasnog medicinskog otpada, potkraj prošle godine dobila je dozvole za obavljanje ovih djelatnosti u prostoru Herbosa (dozvola za zbrinjavanje opasnog otpada izdana im je na sam Badnjak 24.12.2018. …. tko kaže da institucije nisu učinkovite ??). Ista tvrtka doslovno je „najurena“ iz Jastrebarskog zbog neadekvatnog zbrinjavanja otpada i preko noći stigla u Sisak. Pa se tako priča među građanima, da je dotična tvrtka bila izdašni donator na donacijskoj večeri Zaklade Viktorija (kojoj je osnivač Sisačko-moslavačka županija) održane u restaurantu Cocktail 26.03.2019. godine, gdje je jedan od počasnih gostiju bio i, ni manje ni više, jedan ministar u Vladi RH čiji sin blisko surađuje s tvrtkom Remondis Medison?!?

Pitanja je puno.

Građani zaslužuju odgovore.

Oni koji znaju odgovore na njih šute.

„Šutnja je zlato“ i zajednički prihvatljiv jezik našim političarima kada se sklapaju poslovi koji javnosti i građanima nisu prihvatljivi.

A Sisak šuti, kao što je šutio u nizu drugih nametnutih okolnosti (Željezare se više nitko ne sjeća, Rafinerija je vrlo brzo zaboravljena). A eto naši dragi političari upravo na to i računaju, na našu letargičnost. Malo ćemo gunđati, dok je „vruće“, a poslije će sve pasti u zaborav. A mi ćemo se tješiti da to ionako nije naša nadležnost i da se ništa ne može.

A može se, dokaz su tome reakcije i suprotstavljanje stanovnika drugih gradova i sredina.

A opasni otpad i njegovi nusprodukti podjednako će trovati i djecu i obitelji članova i simpatizera HDZ-a, SDP-a i svih ostalih političkih čimbenika u našem Gradu, podjednako će poticati ionako već katastrofalne razmjere iseljavanja iz našeg Grada, podjednako će smanjivati vrijednost nekretnina u našem Gradu..

Previše je neodgovorenih ZAŠTO, previše sumnji na nemoralne radnje i sklapanje štetnih dogovora po zdravlje i život ljudi. Je li na pomolu nova „velika“ koalicija u našem Gradu ili, da je nazovemo konkretnije, doslovno „prljava koalicija“?

Neki su postupci neobranjivi.

Ali ne bojimo se da će vlast biti poljuljana ili upitna jer očito je, kada su ciljevi viši i mogućnosti za dogovor su šarolike.

Stoga MOST NL u Gradu Sisku apsolutno podržava inicijativu „Siščani ne žele biti Smetliščani“ sa željom da, uz svesrdnu podršku svih građana našeg Grada, nastavi sa svojim aktivnostima.

A šutnja je trebala zavladati i u subotu na prosvjedu pod nazivom “5 do 12” kojeg velikodušno pola dana prije početka prosvjeda Grad odobrava, ali s početkom u 13 sati. Radi li se ovdje ipak o pretjeranom korištenju ovlasti te zabrani govora? Hoćemo li i o ovome svi zajedno šutjeti?

MOST NL SISAK

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here