Dan Europe obilježen je i u Petrinji

Povodom današnjeg Dana Europe, Grad Petrinja je u Maloj dvorani Hrvatskog doma postavio izložbeni prostor u kojemu se predstavljeni najznačajniji projekti putem kojih je Grad za svoj razvoj do sada povukao 750 milijuna kuna iz EU fondova.
Na predstavljanju su osim gradska poduzeća prisustvovale i petrinjske udruge te razvojne agencije. Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović zahvalio je svima koji su radili na ovim projektima te je istaknuo:
Ono što treba prije svega shvatiti da je Europa naša Domovina. Kao što slavimo Dan grada, Dan županije, Dan državnosti tako moramo slaviti i Dan Europe. Grad Petrinja to organizira nekoliko godina u smislu informativnog, edukativnog i participativnog karaktera da bi se građani osvijestili uopće činjenice postojanja Europske Unije, o mogućnostima koje ona za njih pruža i ono što je Petrinjcima najinteresantnije o samim projektima sufinanciranim iz raznih europskih fondova. Cilj Europe je da si povećavamo proračun kao što je to napravio i Grad Petrinja. Povećali smo svoj proračun sa 70 milijuna kuna na 420 milijuna, odnosno zahvaljujući europskim projektima proračun Petrinje je šest puta veći.
Ja se zahvaljujem svim mladim ljudima koji imaju ogromno iskustvo koji su u mome timu i koji su preuzeli prije svega odgovornost i veliki posao koji nije lagan. Da ne kažemo da ni na jednom ovom banneru nije šuplja priča. Znači, mi u provedbi imamo oko 750 milijuna kuna koji su za Grad Petrinju. Nadam se da ćemo u budućnosti kroz Europsku uniju i kroz sva mjerila i kroz omjere koje bi trebali nastojati dati garanciju građanima na ovom području da nećemo imati 30% vlastitog učešća nego se treba izboriti da ima minimalno zato što ovo područje ne može sa svojom financijskom infrastrukturom pratiti Europsku uniju. Danas Petrinja ima svoj budućnost kroz društvenu, komunalnu i gospodarsku infrastrukturu koju treba i dalje nastojati propagirati. Zato je današnji dan tu da se podmjestimo i da ne zaboravimo ključne ljude koji su to napravili te da idemo u budućnosti na edukaciju svega onoga što bi doneslo prosperitet ovom području koji definitivno zaostaje u razvoju.“- zaključio je gradonačelnik Dumbović.

petrinja.hr

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here