Sv. Lovro i njegove orgulje sastavnica 13. međunarodnog orguljaškog festivala: Zvuci orgulja su nebeski zvukovi, kaže pokrovitelj Darinko Dumbović

Ovotjedni 13. međunarodni orguljaški festival u osam crkava Sisačke biskupije, naravno, već tradicionalno i obavezno uključio je i petrinjskog sv. Lovru. Hrvatska udruga Ars organi Sisciae organizira ovu kulturnu manifestaciju „u cilju obnove i zaštite povijesnih instrumenata, uz široj publici predstavljanja bogate orguljaške baštine“ kaže predsjednica ove udruge i producentica festivala, Valentina Badanjak-Pintarić. Na novom instrumentu novosagrađenog svetišta najstarije gradske župe sinoć je pozdravila slušatelje i izvoditelje, Katarinu Javora iz Zagreba i Krešimira Klarića iz Karlovca.
– Crkva svetog Lovre i njene orgulje sada su u sredini ovogodišnjeg festivala i prvi puta na njima i festivalu općenito četveroručno sviraju mladi umjetnici. Premijerno su izveli Schumana, uz klasičnog Bacha, Čajkovskog, Hassea i druge autore. Za naš festival Petrinja je važna zbog veličine crkve i snažnih orgulja, te pokroviteljstva gradonačelnika Darinka Dumbovića. Pokrovitelji su predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek i župan sisačko- moslavački Ivo Žinić, a poticatelj i stalni patron također biskup Vlado Košić- kazala je producentica V. Badanjak-Pintarić.
Gradonačelnik i zastupnik u Hrvatskom saboru Darinko Dumbović izrazio je zadovoljstvo što je ovim festivalom Petrinja pokazala kako je uvijek centar kulture, dobre glazbe i svega temeljnog u kulturnom životu.
– Kada slušamo ove prekrasne orgulje a one su najljepše na svijetu i pokazuju što se nigdje ne možeš čuti. Kada čuješ te zvukove, to su nebeski zvukovi. Mislim da je ovo predivan događaj, s njime je lijepo večeras živjeti, lijepo se osjećamo u našoj crkvi, našem parku- izjavio je D. Dumbović.
Koncertu je nazočila i njegova zamjenica Viktorija Kaleb, a zajedno s Petrinjcima u uigranoj i sinhronziranoj izvedbi dvoje mladih orguljaša zavidne izobrazbe i glazbene karijere, uživala je i sisačka skupina stalnih “hodočasnika” ovog putujećeg festivala.
-U 13 godina trajanja propustili smo samo jedan koncert. Predivno se osjećamo u ambijentima crkvi i ugođaju zvukova – kazali su nam službenica Verica i umirovljenik Davorin Podubski.
13. orguljaški festival 2019. otvoren je u subotu u Glini, prije sinoćnje Petrinje koncerti su održani u dvije crkve u Sisku, večeras slijedi program u Selima, sutra je dvostruki u Martinskoj Vesi i Voloderu, a završnica je u nedjelju u Ivanić Gradu.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here