Tekst: Gordana Pećirko, odgojitelj savjetnik
Fotografije : Vukša Višnja, pedagog; Gordana Pećirko, odgojitelj savjetnik

Na Svečanosti promocije 19. generacije Ekoškola i obnove statusa Međunarodnih Ekoškola republike Hrvatske, održanoj u petak 10. svibnja 2019. u dvorani Ambasador restorana Gastro Globus na Zagrebačkom Velesajmu, Dječji vrtić Petrinjčica Petrinja je po drugi put obnovio status Međunarodne Ekoškole i dobio Zelenu zastavu. U ime vrtića svečanosti su nazočile pedagoginja Višnja Vukša, te koordinatorice Eko škole Anabela Kunert i Gordana Pećirko, kojima je certifikat i Zelenu zastavu uručio doc. dr. sc. Ante Kutle, predsjednik Udruge Lijepa Naša.

Program je vodila novinarka Marija Hanzec, koja je na samom početku pozdravila sve nazočne. Nakon državne himne, koju je otpjevala Barbara Othman, nazočnima se obratio doc. dr. sc. Ante Kutle, predsjednik Udruge „Lijepa Naša“. Nakon pozdrava upućenih svim predstavnicima Ekoškola slavljenica gosp. Kutle kratko je izvijestio o aktivnostima nacionalnog koordinatora za razdoblje od svibnja 2018. do svibnja 2019. godine.

Uslijedila je svečana podjela certifikata o stjecanju statusa 19. generacije Ekoškola i obnovi statusa 5., 9., 11., 13., 15. i 17. generacije Ekoškola.

Dječji vrtić „Petrinjčica“ – Slap se tijekom 2015. godine uključio u program projekta Međunarodne Ekoškole i nakon što je ispunio sve zadane uvjete za dobivanje prestižnog statusa, Međunarodna koordinacija za Ekoškole, na prijedlog hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, dana 15. svibnja 2015. godine, vrtiću je dodijelila status Međunarodne Ekoškole. Sam projekt Međunarodnih Ekoškola jedan je od programa koji provodi Udruga „Lijepa naša“ s ciljem ugradnje odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i djelatnika škola i vrtića.

Zadaća Ekoškole je odgojiti mlade generacije osjetljivima na pitanje okoliša, jer će upravo oni donositi odluke o razvoju društva u ovom stoljeću i ubuduće. Dobivanje statusa Ekoškole i njegova druga potvrda za nas u vrtiću je velika radost, ali ujedno i odgovornost jer nas obavezuje da treba nastaviti dalje. Zajedničkim snagama ćemo djelovati na razvoj ekološke svijest i kod djece i kod odraslih u ustanovi te ih poticati da štede energiju, selektiraju otpad i brižno se ophode prema okolišu, kako bi svojim djelovanjem unosili pozitivne promjene u roditeljske domove i ujedno podizali kvalitetu življenja u lokalnoj zajednici.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here