U Jabukovcu održani 4. majski dani kulture: Uz KUD Zvuci Banije nastupili folkloraši iz Sunje, Belog Manastira, Strahoninca i Garešnice

U zimsku subotu 1. veljače 2014. u Jabukovcu je osnovan KUD Zvuci Banije, a u programu djelovanja najveći im je godišnji događaj organiziranje i domaćinstvo Majskih dana kulture. Četvrta po redu takva manifestacija za 2019. održana je u jabukovačkom društvenom domu uz sudjelovanje KUD Sunjanka iz Sunje, Folklornog ansambla Baranja iz Belog Manastira, KUD Strahoninec kraj Čakovca, KUD SKD Prosvjeta-Moslavina iz Garešnice i domaćina iz Jabukovca. Večer folklora na Banovini održana je uz pokroviteljstvo Grada Petrinje i gradonačelnika, saborskog zastupnika, Darinka Dumbovića.
Najmlađi članovi domaćeg KUD-a otvorili su priredbu, ženski i muški sastav Zvukova Banije zaključio, a u programu su nastupili i vrlo uplesani i uvježbani mladi ovog društva.
Pjevalo se, plesalo, ojkalo i juktalo, igrala kola iz Vojvodine i Šumadije, plesali međimurski, slavonski i bunjevački plesovi, pokazala prebogata narodna nošnja i etno tradicija krajeva iz kojih su došli sudionici. Iz Baranje su sada već drugi puta u Jabukovcu, a sva su se društva pohvalila s brojnim nastupima po Hrvatskoj i gostovanjima u zemljama Europe. Među takve aktivne i djelatne amatere spadaju domaćini i organizatori, sa stalnim i upornim članovima iz Jabukovca i više okolnih banovinskih sela Grada Petrinje.
U KUD-u Zvuci Banije ( a jednako ni kod drugih) nije rijetkost da pjevaju i plešu djedovi, bake, očevi i djeca iz istih obitelji, poput prvoizabrane predsjednice, sada počasne čelnice Ljubice Bogičević, kojoj su u folkloru unuke Stanka i Marina Slavnić i muzikalni unuk Bojan Bogičević, glavni harminikaš cijelog društva.
Predsjednik KUD-a Zvuci Banije je Zoran Dragaš, a počasna predsjednica Lj. Bogičević gostima i sponzorima uručila je zahvalnice.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here