Puno folkloraša želi na godišnje susrete u Martinsku Ves : U Hrastovici održana selekcijska predsmotra za 11 KUD-ova, slično organizirano i u Kutini

Velika je zainteresiranost vladala za ovogodišnju 22. smotru izvornog folklora Sisačko-moslavačke županije, koja će se 6. lipnja održati u Martinskoj Vesi. Glavnom organizatoru, Zajednici udruga u kulturi SMŽ, javila su se čak 22 društva, pa su za po njih 11 održane dvije predsmotre, jednu večer u Kutini, a drugi dan i u Hrastovici.
U tome prigradskom petrinjskom mjestu domaćini iz KUD Hrastovička gora ugostili su oko 300 sudionika. Za oblačenje u nošnje i probe sviraca korištene su prostorije područne osnovne škole i župnog doma, te cijeli Narodni dom Stjepan Radić, u čijoj se pozornici odvijao dvosatni program.
– Ovo je lijepa čast za nas, ali tražilo jako puno posla i organizacije. Vjerujem da su svi zadovoljni, iako zbog vremenskih uvjeta nismo održati planirani mimohod – rekla je predsjednica hrastovičkog KUD-a Ljiljana Sigur.
Uz sve te zahtjevne pripreme i uspješno domaćinstvo, Hrastovčani su se temeljito pripremili i za vlastiti izvrstan dojmljiv službeni nastup. Grad Petrinju još su zastupali raspoloženi uz svoju glazbu raspjevani i rasplesani članovi KUD Pokupljanka iz Bresta i KUD Čuntićanka iz župe sv. Antuna Padovanskog, s obvezatnom pratnjom novonabavljenog banovinskog bubnja i cimbale ( usnu harmoniku).
Bogatstvo izvornog folklornog umijeća pokazali su još Moslavac iz Volodera, Potočanka, Potok, Treća sreća iz Gline, Hrvatsko srce iz Odre-Žabna-Siska, Seljačka sloga iz Grede Sunjske, Radost, Sela, Sunjanka, Sunja i Martinčani iz Martinske Vesi.
Nastupe svih KUD-ova pomno su pratile stručne selektorice, Iva Nijemčević (za ples), Katarina Bušić (nošnje) i Irena Miholić (glazba), a ni u Kutini, ni u Hrastovici nije odmah obznanjeno koja su društva određena za ovogodišnju županijsku smotru. Pozivnice će odabrani KUD-ovi dobiti naknadno na svoje adrese.
Nakon velikog i masovnog natjecanja folkloraša, prvog takvog selekcijskog održanog u Hrastovici, pozornica Doma Stjepan Radić već ove srijede, 15. svibnja, postaje kazališno mjesto. Po projektu Scenska kreativnost u starijoj dobi osoba 54+ Umjetničke udruge Eurokaz iz Zagreba skupina od četiri profesionalna glumca i deset amatera iz KUD-ova Hrastovička gora i Čuntićanka, po motivima poezije Miroslava Krleže uvježbala je predstavu pod nazivom Pjesma cvrčka. Premijera je u srijedu u 20 sati, uz besplatni ulaz.
Tekst i foto: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here