Teške majske kiše padaju. Obišli smo petrinjsko kupalište na Kupi

Autor:Miroslav Šantek

ZAJEBI SEKIRACIJU – čuvajmo prostatu. Tako pjevaju dečki iz grupe Letu Štuke. Brisači na prednjem staklu mog Peugeota rade kao ludi, niz Bogdat spuštaju se automobili mokrom cestom pored rupa od neprekidnih radova, kiša neprestano pada danima u Petrinji i ne vidi se kraja. Svibanj je. Prije nekoliko proljeća Kemo je još bio živ i pjevao sa grupom Teška Industrija o majskim kišama, o nekoj rijeci u proljeće, o nekim stihovima koji se sami od sebe pojave u mojim mislima dok se vozim mokrim petrinjskim ulicama. Morao sam i ja otići do rijeke. Ove moje. Kupe.

Prilaz petrinjskom Gradskom kupalištu na Kupi sa strane skretanja od obilaznice koja vodi prema Brestu je pun automobila sisačkih, zagrebačkih, osječkih registracija. Ljudi se parkiraju na trenutak i snimaju mobitelima taj prizor na rubu velike vode – jer cesta koja vodi uz nasip pored šumice, kampa i Jagićevog kioska je potpuno pod vodom. Sve je poplavljeno. Kupa je prilično narasla, ali ništa neuobičajeno, ništa novo i u ovom trenutku ništa opasno.

BELI – NEKADAŠNJI ČUVAR kupališta sjedi na stolici na spratu zgrade i promatra Kupu koja vrlo brzo protiče,rijeku koja je velika, mutna, prijeteća. Kupu koja je poplavila plažu, stepenice, bunker, binu, sve klupe i stolove, roštilje, poneke čamce… Beli kaže da ne bi trebalo biti nikakvih problema i da je ovo normalna situacija. Predviđa da će voda još malo porasti i doći do zgrade kupališta i da sad sve ovisi kad će prestati padati kiša i koliko Sava “koči” Kupu.Njemu je dobro na ovom lošem vremenu. Potpuno je mokar, ali to njega uopće ne zabrinjava. Navikao je na ovakve ekstreme.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here