Dan obitelji u domskoj obitelji 188 korisnika: Prvi nastup ženskog zbora Optimistica, premijera šaljivog igrokaza, predstavljena zbirka Nikada nije kasno…

Pod sloganom da „obiteljski dan ne čine stvari, nego srdačni odnosi roditelja i djece“, sukladno rezoluciji Glavne skupštine UN, 15. svibnja 1994. prvi puta obilježen je Međunarodni dan obitelji. Tradicionalno, na taj nadnevak, jučer poslijepodne proslavili su ga i korisnici Doma za starije i nemoćne osobe u Petrinji. Već po običaju, podosta baka i djedova pohodili su njihovi najmiliji, djeca, unuci i druga rodbina, a svima njima prvi puta izveden je novopripremljen program.
Na Danu obitelji u ovoj ustanovi premijerno je zapjevao novoosnovani ženski zbor korisnica nazvan Optimistice, u kojem su Ivka Goričanec, Ankica Kardaš, Sofija Đurić, Slavica Horvat, Ana Omeragić, Cecilija Puškarić, Dragica Balen, Marija Kadić i Marija Mihalić. Uz radnu terapeutkinju Martinu Matić uvježbale su popularne, nezaboravne pjesme, poput Kad procvatu jabuke, Ljubila sam crno oko, Djevojka je zelen bor sadila, Na brijegu kuća mala, Tri livade i obvezatno Oj petrinjske uske staze… Novom pjevačkom zboru glazbeno su pripomogli legendarni petrinjski svirači: Marijan Augustić-Manjuso na gitari i Vilko Franjić-Điba na harmonici.
Na ovogodišnji Međunarodni dan obitelji u Domu je prvi puta izveden šaljivi igrokaz Svekrva i snaha, a uloge uvježbali sinek Drago Lisov, supruga Viktorija Jaklić, svekrva Marija Mihalić i krojačica Slavica Horvat. Ova vesela i aktualna igra iz svakodnevnog obiteljskog života bila bi pogodna i za prezentaciju na zimskim petrinjskim diletantskim susretima u Pučkom otvorenom učilištu-Hrvatskom domu, što smo za razmišljanje „natuknuli“ Magdaleni Komes, ravnateljici Doma za starije i nemoćne osobe, koja je pozdravila svoje domaće i njihove goste.


Treći dio obilježbe 15. svibnja u ovoj ustanovi sadržavalo je predstavljanje publikacije Nikada nije kasno, zajedničkog projekta domova za starije osoba iz Petrinje, Pešćenice i Maksimira u Zagrebu. Knjiga radova korisnika ovih triju ustanova objavljena je prošli mjesec, s osam pjesama i zapisa iz Petrinje zastupljene su Eva Leniček. Marica Pleša i Viktorija Jaklić, a iz zbirke je pročitano nekoliko.
Dom za starije i nemoćne osobe u Petrinji „velika je proširena obitelj u kojoj je nekome teško, nekoga boli, nekome je smiješno, neko je jedva dočekao da dođe, netko moli Boga da što prije ode, a netko da što duže ostane“ u obraćanju nazočnima rekla je terapeutkinja M. Matić.
– U našoj domskoj obitelji ima 188 različitih naravi, 188 različitih životnih priča, preko 500 medicinskih dijagnoza i još toliko koje nisu u zdravstvenim kartonima. Sama pomisao da se volimo i poštujemo izgleda apstraktno kada se muž i žena u kući ne mogu svaki dan u svemu složiti. Ali, ja uvijek volim reći da ono što nemamo niti ne trebamo, a ono s čime živimo i kako taj svoj križ nosimo, prihvatimo kao svoju ulogu zbog koje postojimo… Osim zdravstvene skrbi, ovdje se živi bogat društveni život, od tjelovježbe, pikada, kuglanja, pjevanja, radionica, izleta, Martinja, kestenijade, proslava rođendana, dana zaljubljenih, dana starih ljudi s mladim srcem, dana mladih s velikim iskustvom itd- kazala je Martina Matić.
( P. S. Među najnovije stanare ovog doma, saznali smo na Danu obitelji, od prošlog tjedna vode se supružnici Gregurinčić, poznati doktor specijalista ( i političar) Miroslav, popularni Grga i supruga mu Dragica).
Priča Antuna Petračića

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here