Putovima bana Jelačića – u Hrvatskom domu

Petrinjske legende i priče

PUTOVIMA BANA JELAČIĆA

Petrinja, POU Hrvatski dom, 18.5.2019.

U Banskoj krajini sredinom 18. stoljeća utemeljuju se dvije krajiške pukovnije, prva sa sjedištem u Glini, a druga sa sjedištem u Petrinji. Vrhovni vojni nadzor nad obje pukovnije bio je prepušten čelništvu Banske brigade sa sjedištem u Petrinji. Godine 1841. imenovan je major Josip barun Jelačić potpukovnikom u Prvoj banskoj pukovniji u Glini, a godinu dana kasnije postaje zapovjednikom. Josip Jelačić je na prostorima Banovine, u sedam svojih najplodnijih vojnih godina, ostavio neizbrisiv trag – i kao vojskovođa i odlučni branitelj hrvatske samostalnosti, ali i kao domoljub, ilirac, visokoobrazovan čovjek, pjesnik i ratnik.

Josip Jelačić je još kao sedmogodišnji dječak boravio u Petrinji sa svojim roditeljima i tom bi prilikom odsjedao u novoj očevoj kući na početku Duge ulice. Majka Josipa Jelačića je rođena Petrinjka Ana Marija, rođena Portner, unuka poznatog vojskovođe, general-bojnika Martina Kneževića.

 

Pukovnik Josip Jelačić je sa svojim vojnicima od 1843. do 1846. izveo zahtjevne građevinske radove na cesti od Gore do Župića i dalje do Petrinje. Njegovi časnici i vojni činovnici, u znak zahvalnosti, podigli su mu spomenik u selu Župić koji je u narodu ubrzo prozvan Banovim kamenom. Također,  zauzeo se je za preuređenje petrinjske vojne, odnosno matematičke škole, postao podupirući član glazbenog društva, redovno posjećivao priredbe petrinjske čitaonice i prijateljevao s brojnim petrinjskim uglednicima i intelektualcima.

 

Događaje vezane uz život bana Jelačića na prostoru Banovine i Petrinje možete ‘doživjeti’ na

kulturnoj manifestaciji Petrinjske legende i priče – Putovima bana Jelačića. Glazbeno-scenski program rađen je na temelju pisane građe o životu Josipa Jelačića na prostoru Banovine koju je, namjenski za Turističku zajednicu Grada Petrinje, istražio i prikupio dr. sc. Ivica Golec.

 

PROGRAM:

18 sati / Storytelling – upoznavanje s petrinjskim legendama i povijesnim pričama

20 sati / Glazbeno – scenski program Putovima bana Jelačića

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here