Prva kazališna predstava u Narodnom domu Stjepana Radića: „Pjesma cvrčka“ zajednički projekt Eurokaza iz Zagreba i KUD-ova Hrastovička gora i Čuntićanke

Dvoranu, pozornicu, kuhinju i ostali prostor Narodnog doma Stjepana Radića usred Hrastovice najviše koriste domaći članovi folklornog, nogometnog, skijaškog planinarskog i vatrogasnog društva, po potrebi iznajmljuje se za svatove, krstitke, firmanja i karmine, tu se okupljaju stranke i rabi za druge prigode i zgode.
Nikada do sada, do prvi puta sinoć, Dom je postao kazališna scena, za prvu predstavu izvedenu u Hrastovici. Glavnu dvoranu u cijelosti su popunili gledatelji, a pozornicom i dijelom ispred nje vladali profesionalni i neprofesionalni glumci.
Ovdje su Kazališna kuća Eurokaz iz Zagreba, u suradnji s KUD Hrastovička gora i KUD Čuntićanka iz Hrvatskog Čuntića uvježbali i premijerno pokazali predstavu „Pjesma cvrčka“, slobodnu dramatizaciju novele Miroslava Krleže „Cvrčak pod vodopadom“. Glumili su gosti iz Zagreba Igor Baksa, Mira Bosanac, Sven Jakir i Siniša Miletić, uz članove dvaju KUD-ova na samoj sceni i pjesmi-plesu kao važnoj sastavnici predstave. U timu domaćih bili su Nevena Jandrić, Mira Prečanica, Ivan Radošević, Katica Radošević, Ljiljana Sigur, Katarina Mandić, Marijana Vujnović, Marijan Vujnović, Ljiljana Jandrić, Marija Lovreković, Antun Lovreković, Ivanka Gajdek, Katica Vračan, Milka Gajdek, Elizabeta Stamenić, Višnja Knežić, Nada Korečić, Mato Caban, Ivica Karaga, Ivica Božić i Tomislav Galez.
– Ova predstava je dio projekta Scenska kreativnost u starijoj dobi, sufinancirano iz EU u cilju unapređivanja vještina starijih od 54 godine za povećanje njihove socijalne uključenosti i vidljivosti. U izvedbu su uključeni narodni običaji, pjesme i folklor, u čemu su domaćini iz Hrastovice i H. Čuntića bili fantastični. Ovakvu predstavu s lokalnim suradnicima već smo imali u Zagrebu, Gospiću, Slavonskom Brodu i Sisku, a početkom lipnja svi ćemo se zajedno okupiti u Zagrebu na zaključnoj mega izvedbi- kazala je redateljica Iva Srnec.
Zadovoljstvo svojih članova izrazile su predsjednice KUD-ova, Ljiljana Sigur iz Hrastovice i Katica Radošević iz Hrvatskog Čuntića, uz isticanje kako im je ovo novo drugačije iskustvo, bilo izazovno i ostat će u pamćenju.
-Predstava je posebna, jedinstvena, neviđena na našem prostoru. Splet profesionalaca i amatera poslao je svevremenske poruke o životu i smrti, ovakvih projekata trebamo što više- riječi su gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića nakon sinoćnje prve kazališne predstave u dvorani-pozornici doma u Hrastovici.
Prilog Antuna Petračića ( tekst) i Miroslava Šanteka ( fotografije)

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here